Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogledajte dizajn

Izlazi prigodna kovanica od dva eura: Požurite po svoj primjerak, evo gdje ga nabaviti i koliko košta

Dva eura, Ilustracija
Dva eura, Ilustracija Getty Images
Aktualno Galerija Dva eura, Ilustracija Dva eura, Ilustracija Foto: Getty Images Prigodna kovanica od 2 eura Prigodna kovanica od 2 eura Foto: Hrvatska kovnica novca Prigodna kovanica od 2 eura Prigodna kovanica od 2 eura Foto: Hrvatska kovnica novca +0 Kovanica od 2 eura Galerija 1/4 >>
Hrvatska narodna banka (HNB) pustit će 15. rujna u optjecaj prvu prigodnu kovanicu od dva eura, u povodu uvođenja eura kao novčane jedinice u Republici Hrvatskoj, priopćio je HNB u utorak.

Prigodna kovanica od dva eura će biti izdana u 250 tisuća komada. Autor likovnog rješenja nacionalne strane jest Nikola Vudrag, sveučilišni prvostupnik kiparstva. Otkovana je u Hrvatskoj kovnici novca.

Prigodna eurokovanica, osim što ima svoj numizmatički značaj, ima i status optjecajne kovanice te se u pravilu ne zaračunava naknada za njezinu zamjenu. Tako će se moći nabaviti za dva eura.

Pročitajte i ovo Davor Filipović O detaljima sutra nakon Vlade Filipović nakon razgovora s trgovcima: "Svi su pristali na snižavanje cijena, neki već od petka"

Zainteresirani građani ovu eurokovanicu mogu nabaviti od 15. rujna 2023. na šalterima poslovnih banaka i blagajni Hrvatske narodne banke.

Dva eura, Ilustracija Prigodna kovanica od 2 eura (Foto: Hrvatska kovnica novca)

Na blagajni HNB-a moći će se zamijeniti najviše pet eurokovanica po jednoj transakciji/osobi u prvim tjednima nakon izdavanja, kako bi bila dostupna što većem broju građana.

Poslovnim se bankama također preporučuje da omoguće zamjenu do najviše pet eurokovanica po transakciji/osobi.

Pročitajte i ovo Novac Primanja u Hrvatskoj ANKETA Kolika bi vam trebala biti plaća za normalan život?

Građani zainteresirani za prigodnu kovanicu od dva eura u posebnom blister-pakiranju koje je pripremila Hrvatska kovnica novca, za dodatne informacije mogu posjetiti internetsku stranicu kovnice.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene