Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O detaljima sutra nakon Vlade

Filipović nakon razgovora s trgovcima: "Svi su pristali na snižavanje cijena, neki već od petka"

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Fabris Peruško Fabris Peruško Foto: Goran Mehkek/Cropix Daliborka Kranjčić Daliborka Kranjčić Foto: Goran Mehkek Predstavnici trgovačkih lanaca Predstavnici trgovačkih lanaca Foto: Lucija Ocko/Cropix +4 Martin Evačić, NTL Galerija 1/9 >>
Deset najvećih trgovaca u utorak je stiglo na razgovore s ministrom gospodarstva Davorom Filipovićem, nakon inicijative da se cijene određenih prehrambenih artikala vrate na razinu s kraja prošle godine.

Vlada s najvećim trgovcima u zemlji pokušava dogovoriti povratak cijena najvažnijih prehrambenih artikala na one koje su bile na snazi na 31. prosinca prošle godine.

O rezultatima razgovora izvijestio je ministar Davor Filipović, koji je rekao kao su razgovori bili konstruktivni, svi su prihvatili sugestije oko snižavanja cijena i nitko dogovor nije odbio. Detalje će objaviti u srijedu nakon Vlade

"Dogovor ide u smjeru da u trgovačkim lancima dođe do smanjenja cijena većeg broja prizvoda i načelno su svi trgovci podržali ovaj prijedlog vlade", kazao je na početku Filipović.

"Dio trgovaca mora danas napraviti interne kalkulacije pa će nam javiti tijekom dana, a neki mogu reagirati već od petka. Sutra ćemo imati više detalja, dajte nam prostora da vidimo od kada mogu i oni djelovati. Ja vjerujem da svi mogu djelovati u tom smijeru, ovo su ozbiljni ljudi, poanta je da se krenu snižavati cijene, trgovcima je cilj da se održi kupovna moć građana". 

Nije htio reći koliko je točno trgovaca pristalo na snižavanje cijena. "Kod nekih koji to mogu napraviti, vratit će na cijene od 31.12.", naglasio je i najavio da će sutra biti sastanak u vladi. "Sutra izlazimo s detajima. Svi će ići prema snižavanju cijena proizvoda, da građanima bude lakše", rekao je i ponovio da će više detalja biti poznato nakon vlade.  

"Nitko nije rekao da nije spreman, neki su konkretno i precizno rekli i s čime će ići, dio ih treba danas još napraviti izračune i dogovorili smo se da nećemo još ići van s time", ponovio je ministar.

Pročitajte i ovo Namirnice - 3 Tajni kupci u trgovinama Drastična poskupljenja vidljiva na policama. Severu se jedna ideja posebno svidjela: "Čini mi se vrlo zgodno"

Martin Evačić, predsjednik Udruge trgovina pri HUP-u, nakon razgovara s Filipovićem rekao je kako misli da će svi sudjelovati. 

"Svatko od trgovaca će sam procijeniti koliko može pridonijeti, koliko proizvoda može smanjiti i to će sigurno napraviti u sljedećim danima tjednima. Ministarstvo očekuje povratan odgovor od nas u roku par dana", kazao je. "Mislim da će svi sudjelovati, mi da. A sad s koliko artikala i s kojima stvar je samih trgovaca", dodao je.

Pročitajte i ovo Namirnice - 2 Hitan sastanak Hoće li se cijene hrane vratiti na one prošlogodišnje? "Teško ćemo mi odlučivati o cijeni parizera"

Prvi je na sastanak stigao Fabris Peruško iz Fortenove. "Imali smo vrlo korektan razgovor, razgovarali smo o potencijalnim mjerama. mislim da ćemo postići dogovor. Mislim da ćemo podržati ono što je razgovarano danas", rekao je Peruško na sastanku, piše N1.

Drugi trgovački lanac na sastanku s ministrom Filipovićem bili su predstavnici KTC-a. Daliborka Kranjčić, predsjednica uprave KTC-a, poručila je da je moguće da se neke od cijena korigiraju, a više detalja trebalo bi biti poznato za dva dana, odnosno nakon što Vlada predstavi novi paket mjera pomoći.

"Cijeli razgovor je prošao u konstruktivnom tonu i nadamo se da ćemo naći kompromis", kazala je Kranjčić koja je rekla i kako zahtjev ministra nije bio da se cijene vrate na razinu 31. prosinca, ""Bilo je razgovora o cijenama 31.12. i koje su bile, što je sve utjecalo na dizanje i što je sve moguće napraviti da se neke od cijena korigiraju".

Predstavnici Lidla, Kauflanda i Tommyja nakon sastanka s ministrom Filipovića nisu htjeli davati izjave.

Na razgovor s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Davorom Filipovićem pozvani su predstavnici deset najvećih trgovaca. Ministar je u ponedjeljak rekao da vjeruje u dogovor o cijenama, s obzirom na to da postoji inicijativa da se cijene određenih artikala vrate na razinu s kraja prošle godine.

Kazao je kako je s nekim trgovcima već razgovarao i kako postojevnici  trgovci "koji su svjesni da trebaju preuzeti dio odgovornosti kada se govori o visini cijena".

Pročitajte i ovo Apartman - 1 Novi namet Iznajmljivačima na vrata kuca novi porez: "Čini se da ovo ide prema cipelarenju mrtvog konja"

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene