Obavijesti Video Pretražite Navigacija
osjetljivo pitanje

Ministar Primorac jasno odgovorio hoće li ova Vlada uvesti porez na nekretnine

Uvođenje poreza na nekretnine osjetljivo je političko pitanje koje zahtijeva dobru pripremu i široki konsenzus, rekao je ministar financija Marko Primorac.

Ministar financija Marko Primorac ustvrdio je kako porez na nekretnine sigurno neće biti uveden u mandatu ove Vlade iako su neki ocijenili kako je bila prilika u okviru posljednjeg kruga porezne reforme koja stupa na snagu 1. siječnja iduće godine, a u kojem gradovi i općine gube prihod od prireza

"Dosad sam u Vladi shvatio da je bitno poštovati ono što je u programu Vlade. Ovo je osjetljivo političko pitanje. Porez na nekretnine definitivno u mandatu ove Vlade neće biti uveden. Imamo kuće za odmor, komunalnu naknadu..." rekao je Primorac odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Vlade. 

Istaknuo je kako porez na nekretnine nije jednostavno uvesti. 

"To zahtijeva dobru pripremu: sređivanje dokumentacije, zemljišnih knjiga... Ako ikada bude donesena odluka da se uvede, za ove radnje treba određeno vrijeme, a ne nekoliko mjeseci. I u smislu poreznog opterećenja treba vidjeti kako strukturirati i s čim objediniti porez na nekretnine. Porez na kuće za odmor imamo, dali smo veću autonomiju jedinicama JLS-a jer ga mnoge već imaju na gornjoj granici", pojasnio je Primorac. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "nije vrijeme za porez na nekretnine" Novi ministar financija o cijepljenju preko reda: "Ni ja ni supruga nismo nikoga ucjenjivali, nismo dali mito..."

Istaknuo je kako bi bez dobre pripreme i širokog konsenzusa još jedan pokušaj uvođenja poreza na nekretnine u Hrvatskoj sigurno bio i zadnji. 

"Treba pojasniti građanima o čemu se radi, trebalo bi provesti široke konzultacije s javnošću, to nisu izmjene koje mogu stupiti na snagu za nekoliko mjeseci", rekao je Primorac. 

Komentirao je i usporavanje inflacije rekavši kako su procjene da će se taj trend nastaviti. Rast BDP-a je iznad očekivanja i prvotnih procjena, no izvjesno je da će se s obzirom na dobre najave turističke sezone projekcije Vlade revidirati na više. 

"Svrstani smo u rang država EU-a koje imaju najveći gospodarski rast", zaključio je ministar. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene