Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOST DNEVNIKA NOVE TV

Fuchs o promjenama u novoj školskoj godini i bjanko zadužnicama za prehranu: "Nitko u školi neće biti gladan"

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs gostovao je u Dnevniku Nove TV.

U ponedjeljak počinje nova školska godina. Odgovore na brojna pitanja vezana uz taj sektor, u razgovoru s ministrom obrazovanja Radovanom Fuchsom, potražila je reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak.

Osvrnuvši se na navode da jedna zadarska škola od roditelja traži da potpišu zadužnice od 5000 kuna ako žele da im djeca jedu u školi, ministar Fuchs poručio je kako to čuje prvi puta.

"U ponedjeljak ću pitati zašto i zbog čega su išli s takvom varijantom. Zadužnica ili nezadužnica, mislim da nitko na kraju u školi neće biti gladan i da lokalna uprava itekako vodi brigu o tome", poručio je Fuchs.

Kazao je kako se neplaćanje događa i u drugim segmentima, ali i da postoji bolje rješenje od zadužnica.

Pročitajte i ovo Objava škole NEUOBIČAJEN POTEZ Zadarska škola od roditelja traži da potpišu bjanko zadužnice od 5000 kuna ako žele da im djeca jedu u školi

Pročitajte i ovo Učionica - 2 USKORO U KLUPE Nova školska godina donosi niz velikih promjena, pogledajte što se sve mijenja

Komentiravši različite cijene i kvalitetu obroka u različitim školama, Fuchs je rekao da se po tom pitanju radi reforma obrazovanja.

"Ideja je cjelodnevne nastave škole u jednoj smjeni. U okviru toga učenici imaju i topli obrok. Naravno, platit će ga država. Uvest ćemo to u trenutku na razini cijele Hrvatske. Moramo prirediti i same školske objekte što uključuje kuhinje, trpezarije, kuhare, itd. Ne možemo parcijalno uvoditi u jednoj školi, a u drugoj ne", rekao je Fuchs.

Osvrnuvši se na najavljene Vladine mjere prema kojima će, kako doznaje Dnevnik Nove TV, škole struju plaćati kao i kućanstva, Fuchs je kazao da nitko ne treba strahovati da će djeci biti hladno.

"Za cijenu struje, to je otprilike pristup. Mjere će biti predstavljene u četvrtak. Razmišlja se i o osiguravanju mogućnosti za ostale energente", rekao je Fuchs.

Što je s nacionalnim ispitima? 

Na pitanje o tome hoće li se uskoro ocjenjivati nacionalni ispiti, Fuchs je odgovorio kako se oni pišu zato da bi obrazovni sustav dobio uvid u kvalitetu i samo stanje obrazovnog sustava. 

"Često su se odluke donosile na temelju dojma i impresije nekih ljudi, a ne na osnovu egzaktnih podataka. I prvi nacionalni ispiti dali su nam itekako korisne podatke. Provest ćemo ih na razini cijele države i svih škola. Oni se ocjenjuju, ali učenici ne dobivaju ocjene. Možda bi onda i sami učenici previše stresno pristupali tom ispitu", rekao je Fuchs.

Nije htio prognozirati hoće li se kroz idućih pet godina uvesti ocjenjivanje nacionalnih ispita.

Cjelodnevna nastava i veće plaće?

Komentirao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs i činjenicu da još uvijek nije uvedena cjelodnevna nastava.

"Sve je to skupa u kontekstu škologradnje i prelaska svih škola na jednu smjenu. Problem nam je u velikim gradovima. Sve je spremno za objavu javnog poziva koji će biti permanentno otvoren. Dakle, tko god ispuni kriterije, idemo sa sredstvima za izgradnju škola", rekao je Fuchs. 

Pročitajte i ovo Električni romobili: Ilustracija - 6 A počinje škola Prometna kultura Hrvata: Dnevnik Nove TV proveo je anketu, biste li vi prepoznali ove znakove?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na cestama će biti 36.000 prvašića Školarci se vraćaju u promet: "Vodite računa da djeca ne znaju prometne propise"

Stvari, kaže Fuchs, nastoje raditi čim prije, ali i pažljivo kako kasnije ne bi bilo problema.

Na pitanje o tome hoće li povećati plaće učiteljima s obzirom na porast svih troškova, Fuchs je rekao kako će se o tome razgovarati u kontekstu pregovora sa sindikatima

"To vam neću ovako javno reći. Činit ćemo sve da harmonično uskladimo primanja u Hrvatskoj", poručio je.

Broj učenika manji, broj učitelja veći 

Osvrnuvši se na smanjenje broja učenika, ali i rast broja učitelja, Fuchs je poručio kako broj učenika pada kao i natelitet. "To se odražava već čitavi niz godina. Dio učitelja razredne nastave će sigurno preći i na samu predškolu. Nisu vrtić i škola isto. Nastavničke kompetencije se traže i u predškoli", izjavio je Fuchs.

Komentiravši manjak profesora u pojedinim područjima, Fuchs je rekao da manjkovi postoje uglavnom u STEM području.

"To je nešto što nije ni karakteristika samo Hrvatske. Većina zemalja ima problem sa manjkom nastavnika u tom području, bez obzira što imaju bitno veće plaće nego oni u Hrvatskoj. U novom ćemo zakonu predvidjeti mogućnost da profesori tih predmeta, koji su otišli u penziju, mogu ponovno biti angažirani. Da mogu predavati ako oni to žele", rekao je Fuchs u Dnevniku Nove TV.

Dodao je kako se dalje ide i sa opsežnim programom stipendiranja takvih kategorija. Stipendije će biti preko 4000 kuna mjesečno. "Oni koji dobiju te stipendije, i studiraju pedagoški smjer matematike, moraju taj dio koji su primili i odraditi", pojasnio je Fuchs.

Školska godina bez posebnih mjera  

U novu školsku godinu, rekao je Fuchs, ulazimo bez posebnih mjera. "Onaj koji je bolestan, ostat će kod kuće. Mislim da smo prošle dvije godine odradili u redu. I kao država smo na svjetskoj zdravstvenoj listi zemlja koja je imala najmanje online nastave. Mislimo da se taj model afirmirao. Pratit ćemo i dalje situaciju skupa s epidemiolozima. Ako dođe do drastičnih pogoršanja, onda ćemo interventirati. Imamo pripremljene modele i moći ćemo kao do sada uspješno upravljati krizom", poručio je Fuchs.

Po pitanju afere "Daj 5", ministar Fuchs rekao je kako još nisu dobili policijsko izvješće. "Što se tiče prosvjetne inspekcije, ona je odradila svoje. Kada dobijemo policijsko izvješće, onda ćemo postupati", rekao je. 

Na zadnjoj su sjednici Vlade, rekao je Fuchs, povećane subvencije za prijevoz učenika i to za 20 posto. "Sve karte učenika srednjih škola, koji su udaljeni više od pet kilometara od mjesne škole, se subvencioniraju. Jedan dio moraju odraditi i županije", rekao je Fuchs.

"Mališanima poručujem neka se čuvaju, neka budu pažljivi. Vozači, poseban oprez. Svima čestitka za novu školsku godinu. Nadam se da će biti uspješna i bez prevelikih problema. Naravno, generalno, problema ima puno", zaključio je ministar obrazovanja Radovan Fuchs u Dnevniku Nove TV

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene