Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A počinje škola

Prometna kultura Hrvata: Dnevnik Nove TV proveo je anketu, biste li vi prepoznali ove znakove?

Aktualno Galerija Električni romobili: Ilustracija - 6 Električni romobili: Ilustracija - 6 Foto: DNEVNIK.hr Električni romobili: Ilustracija - 2 Električni romobili: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Električni romobili: Ilustracija - 3 Električni romobili: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Električni romobili: Ilustracija - 1 Električni romobili: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +2 Električni romobili: Ilustracija - 4 Galerija 1/7 >>
Sve je više opasnosti u prometu. Automobili, biciklisti, pješaci i u posljednje vrijeme, sudionicima prometa, pridružili su se romobilisti. Sve je više vozača električnih romobila, a imamo i novi Zakon koji je na snazi nešto više od mjesec dana. Dnevnik Nove TV provjerio je jesu li stroža pravila i kazne uveli reda, ali i možemo li se pohvaliti znanjem prometnih znakova – ili nam je možda – potrebna edukacija.

Brzi i sve popularniji među djecom. I najmlađi školarci uživaju u vožnji električnim romobilom, ali uz savjete roditelja koje uvijek imaju na umu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zbog radova Zatvara se dio prometne ulice u Zagrebu: Ovo su obilazni pravci Dva taksija sudjelovala u prometnoj nesreći u Zagrebu - 1 Nesreća u metropoli VIDEO Krš i lom u centru Zagreba: Sudarila se dva taksija, tramvajski promet bio u prekidu

"Kažu mi da jako puno pazim na cesti jer uvijek ima neodgovornih vozača koji ne paze na djecu i prođu kao muhe bez glave", kazao je Jan.

No nisu svi ovako odgovorni. A mnogi nisu ni uvjereni u njegovu sigurnost.

"Mislim da je preopasno, previše jure i nemaju osjećaj te odgovornosti", smatra majka Vanda. "Jednom mi je mama rekla da su opasni, da se može pasti", kazao je Vito.

To kaže i zakon, pa zabranjuje vožnju djeci mlađoj od 14 godina.

"Dakle djeca i romobili jednostavno ne idu zajedno. To je poprilično opasno prijevozno sredstvo", objašnjava Josip Mataija iz policije.

A da je opasno potvrđuju i brojke. U samo mjesec dana dogodilo se 14 nesreća u kojima su tri vozača romobila zadobila teške ozljede. A zabilježeno je i oko 300 upozorenja i prekršaja. Većinom su se odnosili za nošenje zaštitne kacige.

Njima je trn u oku zaštitna kaciga, a vozačima, čini se prometni znakovi. Da nam prometna kultura nije na zavidnoj razini, mogla bi potvrditi i anketa koju smo proveli u kojoj se pokazalo da građani baš i ne poznaju znakove i prometne propise, a koju možete pogledati u videu priloženom uz tekst.

Na pojačanu pažnju policija ponovno apelira uoči početka škole, kada se u promet vraćaju i djeca. Provode akciju Poštujte naše znakove, kako bi mališane upoznali s potencijalnim opasnostima na cesti.

"Bit ćemo prisutni i fizički u školama sukladno epidemiološkoj situaciji i održati predavanje učenicima prvih razreda", zaključio je Mataija.

A poruku vozačima poslao je i Jan.

"Da malo sporije voze i da što više puštaju ljude preko zebra".

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene