Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar prometa

Butković o europskom novcu koji nam je na raspolaganju: "Velik je to posao, trebat ćemo se namučiti svi zajedno"

Aktualno Galerija Oleg Butković - 3 Oleg Butković - 3 Foto: DNEVNIK.hr Oleg Butković - 1 Oleg Butković - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dino Goleš Dino Goleš Foto: DNEVNIK.hr +0 Oleg Butković - 2 Galerija 1/4 >>
U Opatiji traje dvodnevna konferencija Dani regionalnog razvoja i europskih fondova "Nove prilike". Gost Dnevnika Nove TV, ministar mora prometa i frastrukture Oleg Butković govorio je o velikim projektima u Hrvatskoj.

O tome koje su glavne poruke s te konferencije, izvjestio je reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš. Prije svega, tu je poruka da je pred državom i građanima prilika generacije kad se gledaju sredstva koja su nam na raspolaganju.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pozvao na glasanje Milanović: ''Tko god je dignuo ruku za Turudića, neprijatelj je Hrvatske'' Zoran Milanović I o Butkoviću Milanović: "Plenković nas uvlači u sukobe koje ne razumije"

Ukupno gledano od ulaska u EU s obzirom na uplaćeno i dobiveno Hrvatska je u plusu od 44 milijarde kuna.

Petak je u Opatiji rezerviran za praktične panele. U četvrtak su tamo govorili ministri, a jedan od njih, ministar mora prometa i frastrukture Oleg Butković gostovao je i u Dnevniku.

Na pitanje o najvećem infrastrukturnom projektu, Pelješkom mostu i hoće li sve biti završeno u roku s obzirom na poskupljenja građevinskog materijala, Butković je kazao je kako se radi o projektima koji su dio investicijskog ciklusa prometne infrastrukture od 25 milijardi kuna.

"Što se tiče konkretnog pitanja, činjenica je da se mi u ovom trenutku s tim suočavamo. Vlada je danas donijela zaključak u tom pravcu, gdje će naručitelj moći po Zakonu o javnoj nabavi uz prethodnu analizu intervenirati, ne više od 10 posto, priznati i platiti takve troškove", kazao je Butković.

"Informacija koja je ujutro izašla oko Pelješkog mosta zaista nije točna. Pelješki most je ugovoren davno prije, postupak je završen prije tri ili četiri godine oko samog natječaja, čelik je nabavljen i ugrađen pa neko veliko povećanje ne očekujemo na samom projektu", dodao je Butković.

Žalbe usporavaju postupke

Navodi da procese javne nabave usporavaju žalbe tvrtki koje se javljaju.

"One usporavaju postupak, idemo u izmjene Zakona o javnoj nabavi na način da se ti silni žalbeni postupci i zlouporabe svedu na minimum. Mi smo u tom smislu, neću reći u problemu, ali to nas sve skupa frustrira, morat ćemo izmijeniti zakon. Žalbe se događaju svakodnevno i na dokumentaciju i na odluke", rekao je Butković.

"Ide se u proceduru izmjene zakona, to je u ingerenciji Ministarstva gospodarstva. Mi moramo poštivati europske direktive. Ne možemo donositi zakone koji će diskriminirati i na neki način onemogućiti nekome da se žali, ali postoje žalbe koje idu u pravcu zlouporabe jer netko tko je osnovao tvrtku s vrlo malo sredstava ili nikakvog iskustva u građevinskom poslu, primjerice, on uloži žalbu", objasnio je Butković.

"Žalbe usporavaju, ali puno je tih projekata danas", istaknuo je Butković i podsjetio na most Svilaj.

I hrvatske tvrtke su konkurentne

O hrvatskim tvrtkama kaže da su i one konkurentne. "U projektu mosta Svilaj je bila uključena i hrvatska tvrtka. Mi smo nedavno ugovorili nabavku novih 22 motorna vlaka, projekt vrijedan milijardu kuna, koje radi hrvatski Končar", rekao je Butković.

Dodaje da ima građevinskih, ali i drugih tvrtki u Hrvatskoj te da je to dobro jer se tek tako dobije pravi efekt s bespovratnim sredstvima.

O dugovima zbog neprovođenja reformi

O tome kako gleda na dugove zbog neprovođenja reformi u pojedinim resorima navodi kako su svi projekti vezani za reforme.

"Svi ovi projekti o kojima govorimo i povlačenje sredstava su vezani za reforme. Mi smo, konkretno u mojem resoru, napravili restrukturiranje cestarskog sektora, odustali smo od monetizacije, ušparali 50 milijuna eura godišnje samo na kamati, spasili smo autoceste", rekao je Butković. Dodaje kako je to omogućilo investicijski ciklus u cestovnom sektoru.

Najavljena reforma željeznice

"Idemo u reformu željeznice", najavio je i dodao kako će svi resori morati krenuti u reforme zbog povlačenja novca i realizacije projekata.

Vjeruje da će Vlada uspjeti odraditi taj posao.

"Ja sam optimist, uvijek gledam optimistično, nisam još nikad upoznao pesimista koji je uspio u svojem cilju tako da vjerujem da ćemo uspjeti. Veliki je to posao, trebat ćemo se namučiti svi zajedno, ali poznavajući kolege u Vladi i naš zajednički rad pod ingerencijom predsjednika Vlade, vjerujem da ćemo uspjeti", naveo je Butković.

Ne zna ništa o rekonstrukciji Vlade

O rekonstrukciji Vlade kaže kako ne zna ništa o tome.

"To nije pitanje za mene, svi smo mi ovdje na određeno vrijeme. Ne mislim o tome uopće, koncentriran sam na resor. Koncentriran sam na posao", zaključio je Butković.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene