Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže pomoć ministra

LIJEČNICI UPOZORAVAJU Dođe li do ukidanja stažiranja mogle bi se događati kobne pogreške

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ostaju li studenti medicine bez staža? Prema važećem Pravilniku staž je s 12 mjeseci smanjen na pet, a generacija koja je fakultet upisala 2013. godine uopće neće imati tu obvezu. Liječnici upozoravaju - to nije dobro, mogle bi se događati kobne pogreške. Stoga traže pomoć ministra zdravstva i hitnu izmjenu pravilnika.

Nakon šest godina studija, prema sada važećem pravilniku, s diplomom u ruci mladi liječnici mogli bi odmah početi raditi, bez dana prakse.

Pročitajte i ovo Laboratorij za sekvenciranje tumora - 3 Vrijedna investicija Ovakav laboratorij za liječenja raka uz Hrvatsku imaju još samo Njemačka i Švicarska Plakat ispred doma zdravlja Nelojalna konkurencija Plakatima vrbuju liječnike, razljutili ostatak Hrvatske: ''Ljuti me i žalosti. Ne znam koji bih sad izraz upotrijebio''

'Znam slučaj gdje su liječnici bili mladi i neiskusni znači dečko je završio loše', kaže Marija.

'Svakako da me brine. Ne sumnjam u obrazovni sustav Republike Hrvatske, ali ja kao diplomirani pravnik moram odraditi pripravnički staž u trajanju od 18 mjeseci', kaže Ibrahim.

Brine to i liječnike, generaciju koja je 12 mjeseci stažirala prije početka samostalnog rada.

'Ukoliko se ne poveća staž na godinu dana ili ne daj Bože ukine staž... Definitivno znači da će bolesnici jednim djelom biti ugroženi', smatra doc. dr. sc. Alen Protić, povjerenik Hrvatske liječniške komore primorsko-goranske županije.

Ivan je nedavno odradio staž u trajanju od pet mjeseci i potom neko vrijeme proveo u Hitnoj pomoći.

'Prvih mjesec dana je jako stresno i nažalost, tada sam razmišljao da bi bilo definitivno bolje da sam više boravio na hitnom prijemu', smatra i specijalizant dr. Ivan Ivanovski.

I njegova mlađa kolegica, koja trenutačno odrađuje petomjesečni staž, željela bi da je duži.

'Zapravo, praksa nam je jako manjkava i mislim da je staž u tom pogledu izuzetno bitan jer stječemo nekakva temeljna praktična znanja koja na fakultetu nismo', kaže stažistica dr. Iva Majorec.

Stoga iz liječničke komore traže od ministra zdravstva da hitno promjeni pravilnik i vrati obvezni staž u trajanju od jedne godine.

'Aktualni ministar je u principu zatekao ovo stanje i u tom smislu se nadamo da će tu se poduzeti neki adekvatni koraci', ističe doc. dr. sc. Alen Protić.

Ministar, i sam liječnik, svjestan je važnosti staža i tvrdi - do ukidanja neće doći.

'Staž bi trebao biti dobra dodatna edukacija mladim liječnicima u trajanju od jedne godine i to bi nazvali nultom godinom specijalizacije', kaže ministar zdravstva Milan Kujundžić

U promjenu pravilnika koji je predvidio da mladi liječnici s fakulteta idu ravno na posao kreće se odmah. Bolesnici mogu odahnuti jer će mladi liječnici ipak morati steći praktične vještine prije nego što počnu samostalno raditi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene