454155
454155
454155
454155
454155

300 budućih liječnika već ima problem

  • , 20.10.2016., 08:21
  • Autor:
  • komentara

Tek što su završili studij medicine, 300 budućih liječnika već ima problem - ne mogu dobiti pripravnički staž bez kojeg se kasnije ne mogu ni zaposliti. HZZO je ovo ljeto odlučio da natječaje više neće oni raspisivati, već svaka zdravstvena ustanova pojedinačno. No, to se pokazalo velikim promašajem, jer većina to nije učinila.

 
 
 
 
Čekaju na pripravnički staž (Video: Dnevnik Nove TV)
Čekaju na pripravnički staž (Video: Dnevnik Nove TV)

Petra Radić je u srpnju završila studij medicine. Od tada čeka na pripravnički staž bez kojeg ne može dobiti posao liječnice.

"Nestao je jedinstveni natječaj pa su sve bolnice i ustanove koje su odgovorne za raspisivanje staža krenule to raditi svaka na svoju ruku", ispričala je Petra.

Što je, kaže, vrlo frustrirajuće. "Mi svi dalje, bez obzira što smo liječnici živimo od svojih roditelja i njihove dobre volje, jer nama su nedavno ukinuta i studentska prava, pa ni s te strane ne možete ništa raditi", rekla je.

Ne čudi što razmišlja o odlasku u inozemstvo. Još 300-tinjak Petrinih kolega trenutačno čeka stažiranje, a svega nekoliko ustanova raspisalo je natječaj.

"Informacija od prije 10 dana koju imamo od naših kolega s terena je da je 14 ustanova na razini RH raspisalo natječaj što ne znači da su ti natječaji provedeni do kraja i da su kolege počeli stažirati", rekao je Danko Relić, Hrvatsko društvo mladih liječnika.

"Nedopustivo je da 300 mladih liječnika kod kuće sjedi i čeka raspisivanje staža! Mi te ljude moramo privući u naš sustav i dati im priliku da se razvijaju", kaže Krešimir Luetić iz Hrvatske liječničke komore.

Svjesni problema koji su ih zatekli, iz HZZO-a poručuju kako će u roku od mjesec dana sve riješiti. "Ako utvrdimo zaista da zdravstvene ustanove to ne provode promptno, brzo i efikasno kao što je planirano, onda ćemo biti prisiljeni ponovno preuzeti tu obvezu na sebe", rekao je Fedor Dorčić, ravnatelj HZZO-a.

Jer trenutačno je stanje, poručuju liječnici - demotivirajuće za rad. "I apsolutno šalje jednu krivu poruku u trenutku kad bismo se svi trebali zalagati da zadržimo što veći broj liječnika", rekao je Danko Relić iz Hrvatskog društva mladih liječnika.

"Svaki dan čekanja mladog liječnika kod kuće zapravo potiče njegovu motivaciju za odlazak iz Hrvatske", kaže Luetić.

A motivaciju za odlazak iz Hrvatske do sada je dobilo gotovo 1200 liječnika, što je vrlo zabrinjavajuće.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se