457050
457050
457050
457050
457050

Kujundžić: "Hitno moramo riješiti problem s Pravilnikom o specijalizaciji liječnika"

Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je skoro stupanje na snagu novog Pravilnika o specijalizaciji liječnika, te najavio rješavanje problema u vezi liječničkih dežurstava.

 
 
 
 
Milan Kujundžić (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)
Milan Kujundžić (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)

"Moramo žurno riješiti problem s Pravilnikom o specijalizaciji liječnika koji je paralizirao sustav, pa će novi pravilnik stupiti na snagu kroz petnaestak dana," rekao je Kujndžić nakon sastanka sa županom splitsko-dalmatinskim Zlatkom Ževrnjom i ravnateljima svih zdravstvenih ustanova kojima je osnivač ta županija.

Po njegovim riječima, novim pravilnikom deblokirat će se potpisivanje ugovora o novim specijalizacijama, ističući kako su specijalizacije (mlađih) liječnika neopodne jer je značajan broj hrvatskih liječnika u dobi iznad 50 godina.

Kujundžić je također ustvrdio da treba riješiti problem liječničkih dežurstava i odnos s koncesionarima, te je najavio mogućnost izmjena zakona radi zaštite zdravstvenog sustava.

"Moramo sačuvati zdravstveni sustav, moguće je da će se pojedinci buniti ali to su procesi na koje moramo ići. Imam informacija da neki ljudi u koncesiji zarađuju nekoliko puta višu plaću nego liječnici u Domovima zdravlja, a pri tome ne bi htjeli dežurati," kazao je Kujundžić.

Istaknuo je kako iz pravilnika i zakona ne smiju proizaći samo prava nego i obveze jer "ne može rad istog opsega i kvalitete nekome biti plaćen po jednoj mjernoj jedinici, a drugome po drugoj mjernoj jedinici. Također je najavio potragu za modelom stimulacije liječnika, kako bi ostali raditi u lokalnim sredinama.

Župan Zlatko Ževrnja vjeruje da će se uz pomoć Kujundžića početi rješavati nagomilane poteškoće u zdravstvu na području splitsko-dalmatinske županije, a jedan od najizraženijih problema je Zavod za hitnu medicinu splitskog KBC-a, koji je u katastrofalnom stanju. (Hina)

 

 

 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se