Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IMA PORUKU I ZA TODORIĆA

Milijan Brkić ismijao SDP-ovu inicijativu za opoziv Vlade: "Oni vole kupus pa nastavljaju s kupusom"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milijan Brkić, potpredsjednik Sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a, je gostujući u Dnevniku Nove TV branio klauzule ugovora koje je Ante Ramljak sklapao s kreditorima, zbog čega SDP pokreće proceduru za opoziv Vlade.

SDP traži opoziv cijele Vlade. Mogu li to oni napraviti s obzirom na tanku parlamentarnu većinu?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gost Dnevnika Nove TV Brkić oštro: Ovo je samo pokazatelj licemjerstva i kukavičluka Todorića Slika nije dostupna SJEDNICA U PETAK Na Povjerenstvu za Agrokor samo Mesić: Todorićima nisu uspjeli uručiti poziv

Ništa novo od SDP-a. Pokušali su i prije, nije im prošlo, a neće im proći ni ovaj put. To je još jedan od igrokaza SDP-a. Oni vole kupus pa nastavljaju s kupusom.

Je li premijer danas trebao doći u Sabor i objasniti te neke sporne odredbe unutar ugovora?

Predsjednik ove Vlade, gospodin Andrej Plenković, je jedan od predsjednika vlada koji je dosad najviše puta izvješćivao Sabor o aktivnostima Vlade u povijesti hrvatske države. Ne vidim nikakvog razloga, nikakvih posebnih argumenata zašto bi gospodin predsjednik Vlade došao danas. Niti je ugrožena gospodarska stabilnost, kao ni financijska, niti nacionalna sigurnost, osim legitimnog političkog zahtjeva opozicije.

Stalno se ostavlja dojam da se nešto skriva. Non-stop nešto ispliva na površinu što izazove ovakav kaos?

HDZ, odnosno Vlada pod vodstvom HDZ-a, je zadnja koja bi imala nešto skrivati. Do sada su hrvatske vlade bile bankomat i samoposluga gospodinu Todoriću. Ova Vlada je prva rekla "dosta" jer, kao što javnost zna, u veljači ove godine gospodin Todorić je bio na sastanku u Vladi kad je tražio 2,3 milijarde kuna da intervenira država iz proračuna za spas Agrokora. Da je Vlada na bilo koji način htjela pogodovati Todoriću tada bi mu to dala kao što su to radile i prijašnje Vlade i kreditirale ga iz državnog proračuna.

Je li normalno da povjerenik dogovara odredbe koje se stavljaju u ugovore, da ga se ne može smijeniti bez znanja Knightheada?

Nitko u Hrvatskoj nije iznad zakona.

Kako mi možemo vjerovati da će to tako i biti?

Hrvatska je pravna država. Nemojmo derogirati...

Ali zašto to onda stoji u ugovoru?

To je stvar kreditora koji su to tražili kao nekakvo osiguranje i to treba njih pitati.

Čim to traže vjerojatno bi išli do kraja?

To je njihova stvar. U svakom trenutku Vlada temeljem svog zahtjeva, uz odluku Trgovačkog suda, može smijeniti povjerenika u Agrokoru. To je neosporno.

Jesu li upravo ovakve stvari jedan od razloga zašto se HDZ boji Povjerenstva?

HDZ se nikad nije bojao povjerenstva.

Ali ostavljate dojam kao da ga konstantno opstruirate?

Ne, HDZ se samo drži procedura i zakona, za razliku od kolega iz SDP-a, Mosta i opozicije koji na jeftin demagoški način pokušavaju hrvatskoj javnosti prezentirati nešto što nema veze s realnošću. SDP je predložio Povjerenstvo o Agrokoru. HDZ nikad nije bio protiv.

Bili ste prije ljeta.

Ja vam kažem da smo bili protiv nikad se to Povjerenstvo ne bi ni osnovalo.

Cilj vam je bio da se izglasaju ustavni suci.

To povjerenstvo ima svoje ciljeve i zadaće koje su normirane. Devedeset posto tih ciljeva su dale kolege iz SDP-a, HDZ je to prihvatio. I sad kad smo to prihvatili i radimo po odluci o osnivanju istražnog povjerenstva, sad su opet problemi.

Čuli smo listu svjedoka. Među prvima dolaze Stjepan Mesić i Josip Manolić. Možete li vi objasniti zašto je to tako?

Gledajte, možda je to vama čudno, ali...

Pa čudno i pomalo smiješno.

Istražno povjerenstvo je osnovano temeljem odluke Hrvatskog sabora većinom. U toj odluci jasno piše, prva točka, da se utvrde okolnosti od nastanka koncerna Agrokor.

Niste se trebali baš tako držati toga.

Vi meni sad govorite da se mi ne trebamo držati zakona kao pijan plota, kao što je govorio neki iz bivših vremena.

Dobro, iznenadite nas dalje, tko idući dolazi?

Prvi dolazi, već je upućen poziv, gospodinu Ivici Todoriću. Uz njega će biti pozvan Ante Todorić, njegov otac, i prvi predsjednik hrvatske Vlade Stipe Mesić.

Vidim ovih dana Predsjednicu da jako zagovara da Povjerenstvo mora početi s radom. Okreće li ona leđa premijeru, HDZ-u?

Ne mislim da Predsjednica okreće leđa premijeru...

Govori suprotno od vas, odnosno od premijera.

Ja sam rekao prije 10 dana da smo za to da Povjerenstvo itekako istraži sve okolnosti i da bi bilo dobro da se to sve istraži jer nemamo što skrivati. Hrvatskoj javnosti treba prezentirati sve okolnosti koje su dovele do ove situacije u Agrokoru, ali idemo biti legalisti. Što se tiče Povjerenstva, jasno je određena njegova uloga zakonom iz 1996. godine, uvjeti pod kojima radi i kad prestaje s radom. Uvjeren sam da Predsjednica, uz tu dobru volju da Povjerenstvo istraži okolnosti, sigurno nije pobornik da se krši Zakon o istražnim povjerenstvima.

Vi predlažete izmjene Zakona, a na tom tragu je i gospodin Vladimir Šeks. Predsjednica je isto na tom tragu. Vas troje razmišljate jednako, a suprotno od premijera. Jesu li to neke dvije struje unutar HDZ-a?

Možda izričaj premijera ili nas troje nije isti, ali...

Ali premijer kaže odbor i plenarna sjednica, a vi velite izmjena zakona?

Odbori su jedan od alata i instrumenata pomoću kojih možemo razgovarati o Agrokoru. U odborima u Saboru, odnosno u radnim tijelima. Ali kad se govori o Povjerenstvu, ono može raditi u uvjetima kojima je zakon normirao. Sve preko toga ne može. Ako želimo da Povjerenstvo nastavi s radom moramo mijenjati Zakon. Dakle, mi kao zakonodavna vlast moramo poštivati zakon.

Očekujete li Ivicu Todorića u Hrvatskoj i kada?

Volio bih da on napokon te svoje tvrdnje koje šalje iz neke rupe, ne znam ni ja od kud, preko svog bloga, a pitanje je da li je to on, potvrdi i iznese pred hrvatsko pravosuđe, a ne da se skriva kao mali miš u brašnu, negdje daleko i priča kako je progonjen, kako je protiv njega politički progon i ne znam ni ja što. Dakle, gospodine Ivica Todoriću, dođite u Republiku Hrvatsku, poštujte hrvatske zakone i Republiku Hrvatsku koja vam je i omogućila da steknete ta bogatstva. Vi sami znate što ste napravili i čime ste doprinijeli da je Agrokor danas u ovoj situaciji i zašto je Vlada bila prisiljena aktivirati ovaj zakon jer bi inače otišao u stečaj, ono što je predlagao SDP. Znamo i sami, samo 27 tisuća zaposlenih je u Hrvatskoj, plus 60 tisuća zaposlenoj u cijelom koncernu Agrokora, znamo koje bi bile posljedice. Dakle, ja bih volio da on dođe, ali bojim se da neće doći, da će i dalje prodavati maglu i da će se dalje skrivati negdje u svojoj mišjoj rupi, a neće doći pred institucije hrvatske države i dati odgovore na sva ona pitanja koja traže istražni organi.

Za kraj, čestitam na diplomi.

Hvala lijepo.

Planirate li doktorirati?

Pa, razmišljam da idem na postdiplomski doktorski studij, a možda uzmem temu zlouporaba policije 2011. do 2016. godine.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene