Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okovan ledom

Milanović u Gorskom kotaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Zoran Milanović danas popodne posjetit će Gorski kotar.

Premijer Zoran Milanović danas popodne posjetit će Gorski kotar koji je već nekoliko dana okovan ledom.

Pročitajte i ovo Tuča u Slavonskom Brodu Dobro je biti na oprezu Oluja pogodila dijelove Slavonije, potopila Slavonski Brod: Što nas očekuje danas? Zoran Milanović Nije prvi put Milanović izazvao diplomatski skandal, pozvali hrvatsku veleposlanicu: "Duboko smo razočarani"

Gorski kotar, koji je već pet dana u izvanrednim uvjetima, okovan ledom i dijelom bez električne energije, danas je treći put obišao primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, koji je ocijenio da je stanje pod kontrolom, a Goranima je poručio da iz kuća ne izlaze ako ne moraju jer s krovova, stabala i električnih vodova pada led koji se polako topi.

'Situacija na terenu je pod kontrolom, vraća se struja, uspostavlja se opskrba hranom i čisti se teren', rekao je župan koji danas posjećuje Lokve, Mrkopalj, Ravnu Goru i Vrbovsko. Ocijenio je da se 'živi teško, ali podnošljivo.'

'Apeliram na ljude da ostaju u kućama jer sada, kada se led otapa, nastupa opasnost od komada leda koji padaju s krovova i drveća', kazao je. To jest opasnost, ali će, s druge strane, i rasteretiti objekte i vodove, dodao je.

VIDEO - OKOVAN LEDOM: U Gorskom kotaru proglašena elementarna nepogoda

Komentirajući apel zamjenika župana Marka Borasa Mandića da se za Gorski kotar proglasi prirodna katastrofa, Komadina je rekao da će to pitanje razmotriti Županijski stožer za zaštitu i spašavanje te da treba vidjeti ukupne štete, kako bi se znalo zadovoljavaju li se uvjeti za proglašenje prirodne katastrofe.

Komadina je još rekao da, kako bi se situacija u Gorskom kotaru trajno poboljšala, treba riješiti dva problema, od kojih je prvi omogućiti život od šuma, pa je predložio udvostručenje šumskog doprinosa.

Također je ocijenio da sadašnje stanje u Gorskom kotaru ukazuje na važnost posebnog zakona o brdsko-planinskom području, odnosno da stanovnicima Gorskog kotara treba omogućiti da žive od poljoprivrede, stočarstva, šumarstva i onoga što imaju, tako da što više prihoda ostane u tom kraju.

I danas u Gorskom kotaru na otklanjanju kvarova, čišćenju cesta, uklanjanju polomljenih grana i stabala, dostavi namirnica sudjeluju sve dežurne službe.

Prethodnih dana ledena kiša uzrokovala je poledicu, rušenje smrznutih grana i stabala na ceste, prekid prometa, opskrbe električnom energijom i telekomunikacija, a dolaskom toplijeg vremena u Gorskom kotaru se zbog topljenja leda očekuju nove teškoće i opasnosti. Područje Gorskog kotara danas obilaze i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, predstavnici HEP-a i HŽ Infrastrukture. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene