Predsjednik Zoran Milanović - 3
Predsjednik Zoran Milanović - 3 Foto: Pixsell

Narednih dana u Bosni i Hercegovini vodit će se, uz potporu međunarodnih posrednika, ključni pregovori o ograničenim promjenama Ustava i izbornog zakonodavstva koje je nužno provesti uoči nadolazećih izbora predviđenih za jesen ove godine, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjdnika Zorana Milanovića.


"Opstojnost, konstitutivnost i dobrobit hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini strateški je interes Republike Hrvatske.

Briga za Hrvate u Bosni i Hercegovini – koji su najvećim dijelom i državljani Europske unije - stoga nije samo ustavna obveza Republike Hrvatske, nego i trajni nacionalni interes hrvatske države", priopćeno je u srijedu iz Ureda predsjednika Zorana Milanovića povodom nastavka pregovora o ograničenim promjenama Ustava i izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini, koji se vode uz potporu međunarodnih posrednika.

"Za Republiku Hrvatsku i njezine građane važno je na najduljoj, istočnoj državnoj granici imati cjelovitu, stabilnu i prijateljsku Bosnu i Hercegovinu koja će funkcionirati kao uređena, demokratska država triju konstitutivnih naroda: Hrvata, Bošnjaka i Srba", ističe se u priopćenju te dodaje kako je hrvatski narod u Bosni i Hercegovini suočen s trajnim gubitkom ravnopravnosti i konstitutivnosti. Naglašava se i da je neprihvatljiva i nelegitimna dosadašnja višegodišnja praksa da predstavnike hrvatskog naroda u tijelima vlasti biraju pripadnici drugih naroda.

"Za Hrvate u Bosni i Hercegovini ključno je da im ograničena promjena Ustava i izbornog zakonodavstva zajamči legitimno predstavljanje u tijelima vlasti Bosne i Hercegovine i Federacije BiH. Legitimna zastupljenost Hrvata mora se osigurati ne samo kod izbora za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, već je ključno osigurati izbor legitimnih predstavnika Hrvata u Dom naroda Federacije BiH. Uostalom, Dom naroda Federacije BiH i zove se Dom naroda upravo zato što u njemu moraju sjediti legitimni predstavnici konstitutivnih naroda, dakle i predstavnici hrvatskog naroda", navodi se u Milanovićevu priopćenju.

Predsjednik naglašava ia da se pravo na demokratsko odlučivanje ostvaruje samo legitimnim političkim predstavljanjem koje mora biti utemeljeno na demokratskom izboru onih koje predstavlja i čije interese zastupa.

"Bez jasnih ustavnih i zakonskih jamstava, uključujući jamstvo da će biti legitimno predstavljeni u Domu naroda Federacije BiH, Hrvati u Bosni i Hercegovini bili bi trajno izloženi izbornim manipulacijama, svedeni na nacionalnu manjinu i natjerani na odlazak iz Bosne i Hercegovine. Republika Hrvatska to ne smije i neće dopustiti. Bosna i Hercegovina bez Hrvata ne može postojati", navodi Milanović.

Predsjednik pozvao Vladu da skupa pruže potporu Hrvatima u BiH

Predsjednik je ponovno uputio poziv Vladi da zajedno iskoriste sve političke i diplomatske mehanizme koji su im na raspolaganju te pruže odlučnu potporu Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Zoran Milanović ističe i da jednino zajedničko djelovanje, čvrsto zastupanje, a posebno beskompromisno provođenje takvih stavova može rezultirati trajnom i učinkovitom zaštitom prava Hrvata kao ravnopravnog naroda u Bosni i Hercegovini, a time i osiguranjem nacionalnog interesa Republike Hrvatske.

Zoran Milanović Političari u BiH nakon Milanovićeva nedolaska šute, ali u komentarima na portalima - druga slika

Zoran Milanović i Andrej Plenković Milanović ponovo pisao Plenkoviću, smatra da je Vlada napravila propust

"Od naših međunarodnih partnera očekujem da prepoznaju važnost ograničenih promjena Ustava i izbornog zakonodavstva za ostvarivanje prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda te da je to jedini ispravan put prema uspostavi trajne stabilnosti Bosne i Hercegovine. Jednako tako očekujem da uvaže i prihvate činjenicu kako je osiguranje konstitutivnih prava hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini od strateškog značaja i za Republiku Hrvatsku", zaključuje se u Milanovićevu priopćenju.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju