Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trebao ići na obljetnicu

Zbog sigurnosnih razloga otkazan Milanovićev odlazak u BiH. ''Zbog pojačanog govora mržnje razumijemo ovakav potez''

Aktualno Galerija +0 Zoran Milanović Galerija 1/1 >>
Za danas najavljeni posjet predsjednika Republike Zorana Milanovića Bosni i Hercegovini i odlazak na obilježavanje 28. obljetnice humanitarnog konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” otkazuje se zbog sigurnosnih razloga, objavio je u nedjelju ujutro Ured predsjednika.

Odluka o otkazivanju posjeta temelji se na sigurnosnoj procjeni nadležnih institucija Republike Hrvatske, dodaje se u priopćenju bez drugih detalja.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Zoran Milanović - 6 Anketa Dnevnika Nove TV Što mislite o odluci Ustavnog suda? Pogledajte kako ste glasali

"Predsjednik Milanović izražava žaljenje što neće sudjelovati na obilježavanju tog, za Hrvate Lašvanske doline, važnog događaja, a organizatorima obilježavanja upućuje snažnu potporu i zahvalnost što čuvaju uspomenu na humanitarni konvoj 'Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu'", navodi se.

"Zbog sveukupne situacije i pojačanog govora mržnje..."

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH izrazio je u nedjelju žaljenje zbog otkazivanja posjeta ocjenjujući da su višemjesečna napetost i političke krize, govor mržnje i sukobljavanja stvorili nesigurno ozračje u toj zemlji.

"Hrvatski narodni sabor (HNS) iskazuje žaljenje zbog otkazanog posjeta predsjednika Republike Hrvatske Milanovića. Nažalost, zbog sveukupne situacije i pojačanog govora mržnje u Bosni i Hercegovini razumijemo ovakav potez", stoji u priopćenju HNS-a.

HNS BiH ističe kako je Republika Hrvatska prijatelj BiH te da razumije događanja u toj zemlji. Sugerirali su da je poremećeno ukupno ozračje zbog kulminacije političkih kriza koje se održavaju i na sigurnost zemlje.

Iz Hrvatskog narodnog sabora BiH, koji okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji, pozvali su na pojačanu budnost agencija BiH zaduženih za sigurnost, a od političara da zaustave s eskalacijom krize i prestanu s govorom mržnje te retorikom koja potiče na sukobe.

Ranijim protokolom bilo je predviđeno da hrvatski predsjednik stigne u Travnik u središnjoj Bosni u popodnevnim satima gdje je trebao nazočiti obilježavanju 28. obljetnice Bijelog puta za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu. Radi se o humanitarnome konvoju koji je iz Hrvatske stigao u mjesecima opkoljene hrvatske enklave središnje Bosne koje su pod opsadom držale postrojbe bošnjačke Armije BiH.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene