Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mikšić nestao i ostavio milijunski dug

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi hvalospjevi američkom duhu poduzetništva i najvećoj privatnoj investiciji Borisa Mikšića u belomanastirskoj poslovnoj zoni pali su u vodu. Građevinska tvrtka Progres prekinula je radove na Mikšićevoj tvornici biorazgradive plastike zbog duga od 2,7 milijuna kuna.

Prije dva mjeseca Mikšićeva tvrtka Eko Cortec prestala je s plaćanjem mjesečnih rata za izvedene radove. Ugovor je ukupne vrijednosti 9 milijuna kuna, a preostalo je samo još 15-ak dana do završetka radova. 

"Preostaje nam da zadužnicama krenemo u ovrhu, odnosno da prodajom objekta pokušamo namiriti dug. U posljednjih mjesec dana nismo uspjeli doći do Mikšića jer je isključio sve telefone", rekao je direktor Progesa Stjepan Petrić.

Pokraj Mikšića, 50-postotni udio u tvrtki Eko Cortec imao je osječki poduzetnik Dinko Buljubašić, čiji je otac Stjepan zastupnik nekoliko automobilskih tvrtki u Osijeku.

Direktor Petrić tvrdi kako je problem počeo kada su se radovi počeli približavati kraju, pa je Mikšić pokušao izgurati Buljubašića iz posla i umjesto sadašnjih 50 posto ponudio mu samo jedan posto udjela. Dinko Buljubašić nije želio komentirati cijelu situaciju te je samo rekao kako je izašao iz tvrtke Eko Cortec. 

Inače, tvornica je trebala početi s radom u listopadu, a pogon u Belom Manastiru, prema Mikšićevim najavama, bio bi prvi u Europi koji bi koristio tehnologiju pri kojoj se koristi 40 posto sirovina od kukuruza i soje. 

Takva plastika napravljena prema Mikšićevoj tehnologiji ima brzu i potpunu razgradnju za razliku od obične plastike. "Čak 90 posto proizvoda namijenjeno je izvozu u europske zemlje. To je plastika budućnosti, jer zbog svoje razgradivosti ima golem potencijal. Posjedujem patent za cijelu Europu, tako da je zaštićen u svim europskim državama.", rekao je Mikšić tijekom nedavnog posjeta gradilištu.

Plan je bio u Belom Manastiru proizvoditi oko pet tisuća tona PVC folija te eko filma biorazgradive plastične folije od kojeg bi se uglavnom pravila ambalaža. Kako se u proizvodnji koristi sirovina od kukuruza i soje, očekivala se i velika korist za baranjske poljoprivrednike. 

"Mislim da je projekt tvornice otišao predaleko i da je Mikšić previše uložio da bi sve propalo. Vidio sam narudžbenice za strojeve, tako da sumnjam u odustajanje", rekao je gradonačelnik Belog Manastira dr. Davorin Bubalović.

Gradski zastupnik s Nezavisne liste Borisa Mikšića, Žarko Delač, danas je u Gradskoj skupštini najavio da će Mikšić prekinuti gradnju tvornice u Belom Manastiru te je sa zabrinutošću otkrio da s njim ne može stupiti u kontkat jer ne zna gdje je. 

"Mikšić se veselio kako će danas doći na sjednicu Skupšine i postaviti pitanja oko dana trešanja. On je kao dečko s Trešnjevke razradio tu ideju, ali je jednostavno nestao. Više ga ne mogu dobiti na mobitel, a to se nije dogodilo u posljednje tri i pol godine", izjavio je Delač i dodao da će se Mikšić nakon kraja mandata povući iz hrvatskog političkog života jer strahuje za svoj život. 

"Nikad ga nisam vidio tako uplašenog. Poklopilo se to i sa procesom koji je protiv njega pokrenuo Mesić, za kojeg misli da ga proganja", izjavio je Delač. Dodao je da će Mikšić prekinuti gradnju tvornice Eco Cortec, ali će nastaviti gradnju tvornice na Žitnjaku. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene