Mehmed Šabić, 12-godišnji dječak iz Gračanice u Bosni i Hercegovine poznat je kao dječak čudo zbog kojeg bi se mogla mijenjati medicinska literatura.

Galerija


U nesreći u skučenoj alatnici, u vatrenoj eksploziji zaradio je 70-postotne opekline tijela. Dok je rezbario ime svoje simpatije na komadić daske, pogriješio je jedno slovo, a pogrešku je želio ispraviti benzinom. Planirao je svoj rad politi benzinom i zapaliti kako bi daska potamnila, no nije razmišljao da bi pritom moglo doći do eksplozije.

Vezani članci Provjereno: Ruski rulet s derutnim zgradama u Sisku - 4 Oni u svojim kućama ne mogu živjeti zbog potresa, ali ne zato što su oštećene: ''Najbliži pojam je jadan osjećaj...'' Penava: Zajednička nastava za Vukovarsku djecu - 10 Zašto su djeca i tri desetljeća nakon rata odvojena? "Mi idemo s jedne, oni s druge strane. Navikli smo, ne znamo za drugačije"

U alatnici se stvorila takva temperatura da mu je koža izgorjela, a on je udahnuo vreli zrak, pri čemu su nastala brojna unutarnja oštećenja.

Liječnici mu dali 1 posto šanse za preživljavanje

U bolnicu u Tuzli zaprimljen je sa 70-postotnim opeklinama tijela, a liječnici su mu za preživljavanje dali tek 1 posto šanse.

A onda se „Meho beton“ kako ga zovu, u bolnici u Klaićevoj, na svoj 12. rođendan probudio iz kome i otvorio oči. Prve riječi koje je izgovorio bile su: "Nema predaje!" 
Komunicirao je treptajima, pokušao micati prstima i nije odustajao. Nakon toga nastavio je nizati pobjede, napravio prve korake, uskoro i plesne, te stekao reputaciju glavnog zabavljača na odjelu.
Meho danas vježba noge i ruke, iako mu je svaki pokret bolan, a sve dodatno otežava činjenica da mu koža stalno mora biti masna.

Njegovi su se roditelji pak preselili u Zagreb kako bi ga zajedno s liječnicima mogli svakodnevno njegovati.

„On 24 sata dnevno mora biti heroj. On se sad mora boriti za svaki pokret, ožiljci su sad to sve stegnuli. Za glavu, za ruke, za svaki pokret on se mora boriti. Svaki zalogaj za njega je borba“, priča Mehin otac.

Glavni šarmer na klinici

Priču o dječaku čudu koji je vrlo brzo postao glavni šarmer i zabavljač na dječjoj klinici u Klaićevoj u večerašnjem Provjerenom donosi reporterka Ema Branica.

„Meho je totalno karizmatičan, cijelo se vrijeme smije i zafrkava medicinske sestre. Uopće se ne žali na bolove i neviđeno je strpljiv“, kaže Branica.

Otkriva nam kako unatoč strašnim bolovima Meho planira što će napraviti kad izađe iz bolnice te mu je prvo u planu – sjesti u motor.

„Iako na rukama ima transplantiranu kožu, to ga ne brine previše jer će, kaže, imati ožiljke kao i njegov babo“, priča Branica.

 

Cijelu priču o malenom heroju koji je preživio nemoguće pogledajte u večerašnjem Provjerenom koje je na rasporedu u 22.30 na Novoj TV.