Obavijesti Pretražite Navigacija
poražavajući podaci

Međunarodni je dan nestale djece: Svake dvije minute nestane jedno u Europi

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U povodu Međunarodnog dana nestale djece, 25. svibnja, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu upozorio je u četvrtak da se u Hrvatskoj trenutačno traga za 36 djece, a da godišnje u Europi nestane 250.000 djece, što je ekvivalent tome da svake dvije minute nestane jedno dijete.

Mreža europskih besplatnih linija za pomoć nestaloj djeci 116.000 lani je zaprimila ukupno 70.855 kontakata u vezi sa 6668 slučajeva, a u Hrvatskoj djeluje deset godina. Tu se djeci i obiteljima pruža besplatna i neposredna emocionalna, psihološka, socijalna, pravna i administrativna podrška 24 sata dnevno, svaki dan.

Prema izvješću o radu pravobraniteljice za djecu, u 2022. iz obiteljskog se doma udaljilo 337 djece, od čega od 283 djeteta starija od 14 godina. Iz ustanova je pobjeglo 1198 djece, pri čemu su najbrojniji dječaci stariji od 14 godina, navodi se.

Pročitajte i ovo Ilustracija posljedice napada Dječak teško ranjen u pucnjavi u školi morat će na liječenje u inozemstvo: Nekima su odstranjeni bubrezi, čekaju ih nove operacije

Čak dvije trećine djece koja bježe vratit će se unutar jednog tjedna, no ako se ne promijeni situacija zbog koje su pobjegli, veće su šanse za ponovni bijeg. Pritom, djeca koja bježe iz obitelji ili ustanove u povećanom su riziku od trgovanja te seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja, ističe Centar.

Zato Centar u suradnji s organizacijom Missing Children Europe poziva na implementaciju postojećih najboljih praksi i tehničkih mogućnosti. To podrazumijeva uvođenje sustava Amber Alert, tj. sustava uzbunjivanja šire javnosti u slučaju nestanka djeteta.

Pročitajte i ovo Bez mjesta u vrtićima, ilustracija - 5 nova direktiva Sve više djece ostaje bez mjesta u vrtiću: Jedna skupina ima prioritet kod upisa

Pritom se ističe da su prva 24 sata ključna u potrazi za djecom.

U povodu Međunarodnog dana nestale djece MUP i Zaklada AMBER Alert Europe predstavljaju slikovnicu Zekina pustolovina u šumi. Ona je nastala u suradnji sa stručnjacima na području nestale djece i djeci pruža savjete o tome kako se zaštititi od nestanka.

Dostupna je za preuzimanje kao e-knjiga na 20 jezika u 23 zemlje diljem Europe i svijeta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene