Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Državna matura postaje prestresna za sve više učenika. Ne spavaju, ne jedu, dolazi do napadaja panike zbog kojih nerijetko trebaju i psihijatrijsku pomoć. Jedna je maturantica na Facebooku vrlo jasno objasnila da najveći problem ne leži u samoj državnoj maturi, već negdje drugdje.


Ispiti državne mature su u tijeku, a brojni maturanti nalaze se pred važnim odlukama koje će odrediti njihov život.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Je li državna matura postala prestresna? "Došla sam ispred škole i nešto me stegnulo, nisam mogla disati..." Državna matura, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Počela je državna matura: Više od 34.000 učenika na ispite ne smije donositi ni vlastite kemijske olovke

Nije tajna da je pisanje državne mature vrlo stresno, no zagrebačka maturantica Marta Paladin na svom je Facebook profilu objasnila da, ''sasvim objektivno, državna matura zbilja nije teška'', već da je ključ problema nešto drugo – očekivanja okoline.

Martu je na pisanje statusa o onome s čime se maturanti susreću za vrijeme ionako stresnog životnog razdoblja potaknulo pisanje eseja A razine iz Hrvatskog jezika. Maturanti su morali napisati usporedni esej na temu pjesme Igračka vjetrova i djela lirske proze ''Dva puta jao'' Tina Ujevića. Njezinu objavu prenosimo u cijelosti.

''Ovaj je problem toliko važan''

''S obzirom na današnje pisanje eseja, i dalje u sebi nosim to dva-puta-jao-raspoloženje, a ovaj je problem tri puta toliko važan da o njemu trebam nešto kratko napisati.

Sasvim objektivno, državna matura zbilja nije teška. Napravljena za prosječnog učenika, prolaz nam je serviran na pladnju. Za prolaz – kojim smo usput i zadovoljni – samo treba malo bolje proučiti jelovnik.

Niti jednom maturantu tako nije bio problem za današnji esej naučiti dvije-tri Ujevićeve zbirke pjesama. Niti jednom maturantu nije bio problem pročitati kratki sadržaj Kiklopa (jer da, matura se prolazi čitanjem kratkog sadržaja) ni zapamtiti tko je Melkior Tresić.

Isto tako, niti jedan se maturant zbog toga nije našao u psihijatrijskoj bolnici.

Kako ostati svoj pred ljudožderom koji se otima za posljednji komadić neke drugačije čovjetine?

U našem slučaju, Kiklop nije ispitna knjižica državne mature. Ni prijemni ispit za fakultet. Sakriven je u nečem puno banalnijem: toliko je sveprisutan da su osjetila mnogih otupjela na njegovo glasanje.

Kiklop proviruje iz svakog onog ''pa zašto baš to, pametna si ti djevojka“ nakon vijesti da upisuješ Filozofski. Tetin pogled nakon spoznaje da se ipak mora pozdraviti s gastroskopijama preko reda. Potres izazvan odlukom da ne želiš sudjelovati u visokoškolskoj paradi.

Jer, možda, oni stvarno imaju pravo.

Kiklop zadovoljno trlja ruke dok skuplja boce

Bez daljnjega, Kiklop nam se u punom sjaju najviše otkriva prekrasno popularnom kletvom da s onime čime se namjeravamo baviti nema budućnosti u Hrvatskoj. Kiklop zadovoljno trlja ruke dok šapće kako, sakupljajući boce, već za mjesec dana započinje sudba kleta iz koje nema izlaza.

Sasvim nepotrebno prepušteni glupome fatalizmu, rečeno nam se da je jedna uspješna sudbina zapisana u jednoj specifičnoj karijeri – put do samoostvarenja u rang-listi.

Zašto ne gledamo sami sebe i na naše živote širinom koju zaslužujemo? Da barem vjerujemo kako smo prekrasno kompleksna bića koja mogu graditi sama sebe ispočetka, koliko je god to puta potrebno.

Naš kiklop leži u tome da ne smijemo pogriješiti. Da je kriva procjena između odgovora A ili D direktna linija u sigurnu propast. Jer niti jedno skretanje nije dozvoljeno.

''Da nam je barem netko rekao...''

Previše ljudi njegova je žrtva i voljela bih da se nešto pametno može poduzeti. Da nam je barem netko rekao kako se nositi s kiklopom u sebi i, još važnije, kako biti oslonac onome tko je iscrpio posljednju zalihu snage da mu se odupre. Jako je teško gledati druge u njihovoj boli.

Dozvoliti pogreške i biti manje strog prema sebi možda je prvi korak do pobjede. Ipak, ovo je toliko slojeviti problem u kojem je vidljivo kako svi nagomilani propusti godinama razvijani u našem društvu naposljetku padaju na one koji zbilja nisu za to krivi.

Jer i to i bolnički krevet u jednakoj mjeri njihov je svijet'', stoji u Martinoj objavi.

Policija osujetila "filmsku" pljačku u Čazmi: S pištoljem, nožem, suzavcem i pajserom krenuli na usnulu obitelj