Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strah od neuspjeha

Je li državna matura postala prestresna? "Došla sam ispred škole i nešto me stegnulo, nisam mogla disati..."

Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/1 >>
Državna matura za sve više učenika je prestresna. Ne spavaju, ne jedu, dolazi do napadaja panike zbog kojih trebaju i psihijatrijsku pomoć. Stručnjaci upozoravaju da je utrka za peticama upravo razlog tome.

Studentica Lara hrabro je ispričala kao se bori sa sve češćim strahom kod mladih, strahom od loše ocjene.

Pročitajte i ovo Državna matura - 1 RELEVANTNI POKAZATELJI Stigli prvi rezultati mature: Pogledajte koji je predmet učenicima bio najteži Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 maturantica otkrila ključ problema Brutalno iskrena objava o državnoj maturi: ''Pogled nakon spoznaje da ipak neće biti gastroskopije preko reda...''

"Točno se sjećam negdje u veljači, u četvrtom razredu, to je bio baš krah, u punom smislu te riječi. Dođem ispred škole i odmah me nešto stegne negdje i ne mogu normalno disati. Osjećaj je bio poput gašenja požara, ali on se nikada ne gasi, samo tinja", priča Lara.

Tinjao je od upisa u srednju školu, a buknuo je prije državne mature. Požar uzrokovan borbom sa strahovima od loših ocjena, škole i neuspjeha. Lara je odgodila i polaganje državne mature, godinu dana pauzirala i potražila stručnu pomoć.

"Moraš upisati dobru srednju da bi mogao upisati dobar faks, da bi mogao imati što bolji život. Ljudi te pitaju kako je moguće dobiti jedan, a znaš sve večer prije. Moguće je i lako se dogodi, i to je problem kada se počnete osjećati manje vrijednim", kaže Lara.

Sve više mladih bori se s napadima panike

Zbog napada panike od školskog uspjeha na osječkom odjelu dječje psihijatrije pomoć treba sve više mladih ljudi.

"Djeca žive danas iznimno stresno, vrlo ubrzano, pod velikim su pritiscima i onemogućavamo im da budu djeca“, kaže Katarina Ćurković Dodig iz Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju.

Umjesto toga postali su odlikaši. Prošle godine čak 40 posto osmaša godinu je završilo s pet. Ove godine više od petine maturanata školu je završilo s odličnim uspjehom. Zbog navale učenika s prosjekom 5,0 na gimnazije, neke uvode i dodatne prijamne ispite.

"Meni se osobno sve manje sviđa tendencija superodlikaša. Ako već u sedmom razredu kad vas lupi pubertet, dobijete dvije dvojke i dvije četvorke,  i time zabetonirate svoju šansu za nekakvu budućnost, to mora biti stresno i za dijete i za roditelja", upozorava Ćurković Dodig.

Najmanje jedna petina adolescenata boluje od nekog psihičkog poremećaja. Svima im nema tko pomoći jer imamo tek 40 dječjih psihijatara, a trebamo ih najmanje tri puta toliko!

Svako je dijete specifično

"Svako je dijete specifično, drukčije se nosi sa stresom. Djeca se slome, dolazi do depresivnih stanja i osjećaja krivnje jer nisu ispunila svoja očekivanja ili očekivanja okoline“, kaže Ćurković Dodig.

Baš zbog podrške drugima Lara nam je odlučila ispričati svoju priču. Naime, državnu maturu položila je godinu dana kasnije – s dvije petice i jednom četvorkom. Srušila je sve svoje granice i upisala željenu arhitekturu, i to u Kopenhagenu.

"Htjela sam dokazati prije svega samoj sebi da ja to mogu i da mene moja anskizonost neće spriječiti u mom životu jer me godinama u životu sprječavala aposlutno u svemu", priča Lara.

Važno je probleme prepoznati na vrijeme. I ako je potrebno, potražiti pomoć –roditeljsku, prijateljsku ili stručnu. Uz nju stresno razdoblje ipak može biti lakše.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene