Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poskupila hrana

Ima li tomu kraja? Sve je već skupo, a sada stižu najave da će hrana biti - još skuplja

Veće cijene poljoprivrednih proizvoda (Foto: Dnevnik.hr)
Veće cijene poljoprivrednih proizvoda (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Veće cijene poljoprivrednih proizvoda (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Hrana koju smo kupovali u posljednja tri mjeseca skuplja je nego prošle godine. Kupci su veće cijene itekako primijetili, a proizvođači upozoravaju da bi one mogle rasti i znatno više. Skuplja jaja, maslac, ali i žitarice - tako bi mogli poskupiti i blagdansku pripremu kolača.

U posljednja tri mjeseca hrana je skuplja za više od četiri posto. Pale su jedino cijene povrću, za sramežljivih dva posto. No, čini se, neće tako dugo ostati.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pripremite se Mislite da su cijene hrane otišle u nebo? Zbog ovog razloga ona će i dalje poskupljivati Riba - 3 Loša vremenska prognoza Hoće li biti svježe ribe za blagdane? Prodavači upozoravaju: "Zadnji dan je velika gužva i dignu se cijene, valja kupiti ranije"

Analitičari predviđaju da će cijene hrane rasti još i više, i to iz najmanje dva razloga. Prvi je sezonalnost ponude, a drugi zbog pravila ponude i potražnje.

Prema Zavodu za statistiku, voće bi moglo biti skuplje i za dramatičnih 30 posto u odnosu na lani. I voćari imaju istu računicu.

''Iza Nove godine, kad se otvore hladnjače, za očekivati je da će jabuke imati cijenu u trgovačkim lancima 15, a neke sorte čak i 20 kuna po jednom kilogramu'', rekao je Frane Ivkocić.

Skuplja su i konzumna jaja. ''Već su otišle gore nakon prvog studenog, i to za 20 posto, nisu dugo mijenjane. Neki proizvodi su otišli gore, tako da su i cijene'', rekao je Zoran Furdman, proizvođač jaja.

Ipak, mogu se naći već i za 80 lipa, no uoči Božića neće ih, kaže nam ovaj proizvođač, opet dizati.

Uz skuplja jaja, skuplji je i maslac. I to za 40 posto u listopadu u odnosu na listopad prošle godine. Rasla je i cijena mlijeka.

''Moram napomenuti da se ti skokovi cijena na policama u zadnje vrijeme stidljivo ili nikako ne odraze na otkupnu cijenu mlijeka'', rekao je Branko Kolak iz Saveza uzgajivača Holestein goveda. Zato ih osjete - potrošači.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene