Hrana koju smo kupovali u posljednja tri mjeseca skuplja je nego prošle godine. Kupci su veće cijene itekako primijetili, a proizvođači upozoravaju da bi one mogle rasti i znatno više. Skuplja jaja, maslac, ali i žitarice - tako bi mogli poskupiti i blagdansku pripremu kolača.

Galerija


U posljednja tri mjeseca hrana je skuplja za više od četiri posto. Pale su jedino cijene povrću, za sramežljivih dva posto. No, čini se, neće tako dugo ostati.

Vezani članci Slasne kalorije Kalorična hrana od koje zastaje srce: Objavili slike poslastica od kojih će vam proraditi apetit Dostava hrane Apetit im je nestao u trenutku: Naručili hranu pa dobili samo razočaranja

Analitičari predviđaju da će cijene hrane rasti još i više, i to iz najmanje dva razloga. Prvi je sezonalnost ponude, a drugi zbog pravila ponude i potražnje.

Prema Zavodu za statistiku, voće bi moglo biti skuplje i za dramatičnih 30 posto u odnosu na lani. I voćari imaju istu računicu.

''Iza Nove godine, kad se otvore hladnjače, za očekivati je da će jabuke imati cijenu u trgovačkim lancima 15, a neke sorte čak i 20 kuna po jednom kilogramu'', rekao je Frane Ivkocić.

Skuplja su i konzumna jaja. ''Već su otišle gore nakon prvog studenog, i to za 20 posto, nisu dugo mijenjane. Neki proizvodi su otišli gore, tako da su i cijene'', rekao je Zoran Furdman, proizvođač jaja.

Ipak, mogu se naći već i za 80 lipa, no uoči Božića neće ih, kaže nam ovaj proizvođač, opet dizati.

Uz skuplja jaja, skuplji je i maslac. I to za 40 posto u listopadu u odnosu na listopad prošle godine. Rasla je i cijena mlijeka.

''Moram napomenuti da se ti skokovi cijena na policama u zadnje vrijeme stidljivo ili nikako ne odraze na otkupnu cijenu mlijeka'', rekao je Branko Kolak iz Saveza uzgajivača Holestein goveda. Zato ih osjete - potrošači.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.