Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brzo stigao odgovor

Banožić pravomoćno kažnjen: Bio je u sukobu interesa kad si je dodijelio najveći stan u Zagrebu - poznato i koliku je kaznu dobio

Visoki upravni sud odbio je Banožićevu žalbu i zaključio da ministar pretpostavio svoj privatni interes javnom.

Ministar obrane Mario Banožić bio je u sukobu interesa kada je sam sebi dodijelio državni stan, potvrdio je Visoki upravni sud RH odbivši Banožićevu žalbu na raniju nepravomoćnu presudu Upravnog suda u Zagrebu, kojim je također bio potvrđen sukob interesa kod dodjele državnog stana.

Cijeli taj sudski postupak Banožić je pokrenuo nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo da je sam sebi dodijelio golemi državni stan u vrijeme dok je bio ministar državne imovine. Sam je potpisao odluku o tome iako to nije u skladu sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa.

Pročitajte i ovo Athanasios Kaymenakis, odvjetnik hrvatskih navijača u Grčkoj istraga još nekoliko tjedana Odvjetnik o uhićenim Boysima u Grčkoj: "Obratit ćemo se sudu kad budemo sigurni da neke možemo izvući van"

Osim toga, na raspolaganju su mu bila još dva državna stana, ali si je Banožić odabrao najveći. Visoki upravni sud RH sada zaključuje kako je to učinio zbog utjecaja privatnog interesa, prenosi N1.

Banožić je u žalbi tvrdio kako nigdje nije propisano da on kao ministar ne smije potpisati odluku o dodjeli stana. Prema njegovom tumačenju, ono što nije zabranjeno je dopušteno, no Visoki upravni sud ne misli tako. Podsjetili su Banožića kako je u Ministarstvu državne imovine bila određena osoba koja mijenja ministra u slučaju spriječenosti, u ovom slučaju tadašnji državni tajnik Krunoslav Katičić, koji je trebao potpisati ovu odluku. 

Pročitajte i ovo Festival suspenzije tijela - 1 nije za svakoga VIDEO/FOTO Šokantni prizori s festivala u Puli: Buše kožu i vise na kukama iznad mora

"Kao dužnosnik sam imao ovlast dodijeliti si stan, te pri tome nije došlo do sukoba javnog i privatnog interesa. Sve je bilo transparentno i nepristrano", objašnjavao je tada Banožić koji je odbio dobiveni stan od 32 kvadrata, te je tvrdio da će u tom stanu boraviti i njegovi supruga i djeca, iako je u isto vrijeme uzimao naknadu za odvojeni život, jer mu je obitelj živjela u Vinkovcima. U tom gradu sada gradi obiteljsku kuću, uz pomoć APN-a.

Pročitajte i ovo Prizori blata sa festivala Imaju 11 pari nogu FOTO Iz poplavljene pustinje izgmizala gadna stvorenja s tri oka, probudila su se nakon dugo vremena: Dok ljudi bježe s paklenog festivala, oni haraju blatom

Visoki upravni sud odbio je Banožićevu žalbu, zaključivši da pretpostavio svoj privatni interes javnom. Zbog sukoba interesa morat će platiti novčanu kaznu od 930 eura odnosno 7.000 kuna. Ovu pravomoćnu presudu može još pokušati srušiti na Ustavnom sudu RH.

Žalit će se Ustavnom sudu

Ministar Banožić je ubrzo u izjavi Hini poručio kako je presuda nepravedna te je najavio žalbu Ustavnom sudu.

"Smatram da je presuda nepravedna, žalit ću se na tu presudu Ustavnom sudu. Imamo dobre temelje za žalbu jer je očito kako su neke činjenice zanemarene, a druge su pak zlonamjerno i tendenciozno interpretirane", rekao je Banožić.

Dodao je i kako ne bi posebno komentirao taj postupak jer, po njegovom mišljenju, nije gotov. "Daljnje korake će poduzeti moja odvjetnica", kratko je poručio.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene