Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaju 11 pari nogu

FOTO Iz poplavljene pustinje izgmizala gadna stvorenja s tri oka, probudila su se nakon dugo vremena: Dok ljudi bježe s paklenog festivala, oni haraju blatom

Prizori blata sa festivala
Prizori blata sa festivala Foto: Screenshot/Twitter
Obilne kiše koje su se izlile na 70.000 sudionika Burning Mana probudile su i stotine trookih dinosaurskih račića iz sna.

Mala stvorenja, poznatija kao vilinski račići, godinama su bila zatvorena u debelom oklopu sve dok kišne oluje nisu potopile festival u Nevadi.

Rakovi su uočeni kako izlaze iz muljevitih jama, a počeli su polagati jaja još dok su sudionici festivala neuspješno pokušavali pobjeći iz poplavljene pustinje.

Ova stvorenja poznatija su i kao živi fosili jer slični oblici datiraju iz kambrijskog razdoblja, prije više od 500 milijuna godina. Pripadaju rodu Anostraca, a za razliku od račića koji spadaju u rod Decapoda, oni nemaju ljuske na glavi ni ispred prsa. Osim toga, većina vilinskih račića ima 11 pari nogu.

 

 

Pročitajte i ovo Prizor prije strašne nesreće Policija sve istražuje VIDEO Zašto je Dejan vozio u suprotnom smjeru? Dramatična snimka pokrenula brojne teorije

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenski i Olena Zelenska Brak tijekom rata Olena Zelenska ogolila dušu: "Ne živimo zajedno. Trebam svog muža, a ne povijesnu osobu"

Imaju dva oka i jamičasti organ, treće oko uobičajeno među kukcima. Jamičasti organ pomaže im otkriti promjene svjetla kako bi izbjegli grabežljivce. Vilinski račići imaju kratak životni vijek - od dva do tri mjeseca.

 

Njihova jaja mogu u tlu ostati godinama prije nego se izlegnu.

Pročitajte i ovo Bagerom oštetili Kineski zid Završili iza rešetaka Muškarac i žena bagerom oštetili Kineski zid: Trebao im je prečac pa su ga prokopali

Pročitajte i ovo Ilustracija Biljna baza Francuska zabranjuje neke nazive za hranu: Na popisu je 21 stavka

Izvorno su nastanjivali oceane, ali su ih predatori natjerali u plitka slatkovodna stajališta. Vrsta polaže jajašca na dno nekog suhog područja te ona ostaju neaktivna dok uvjeti ne budu pogodni za njihovo "buđenje"- a upravo to je omogućila kišna oluja ovog vikenda.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene