Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukob interesa

Sud je potvrdio: Banožić je prekršio zakon kada si je dodijelio stan u Zagrebu

Odbijena je tužba ministra obrane Marija Banožića, kojom je pokušao dokazati da nije bio u sukobu interesa kada si je dodijelio trosobni stan u Zagrebu.

Ministar obrane Mario Banožić izgubio je parnicu. Upravni sud je potvrdio da si nije smio dodijeliti stan od devedesetak kvadrata u centru Zagreba dok je vodio Ministarstvo državne imovine.

Zbog toga ga je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo u svibnju prošle godine. Nije trebalo dugo čekati na reakciju iz Ministarstva.

"Ministar Banožić uložio je žalbu na presudu Upravnog suda u Zagrebu i činjenično osporio sve navode koji su navedeni u presudi toga suda.

Visoki upravni sud Republike Hrvatske donijet će odluku po žalbi u tom predmetu. Podsjetimo kako sukladno propisima, ministru Banožiću pripada pravo na trosobni stan ili stan površine veće od 60 kvadrata što sud ne spori.

Riječ je o pravu koje mu pripada obzirom na dužnost koju obnaša i takva odluka koja je donijeta, bila je u nadležnosti ministra za državnu imovinu u skladu sa zakonom i provedbenim propisima", ističu iz Ministarstva.

MORH je nadodao kako ministru Banožiću, sukladno propisima, pripada pravo na trosobni stan ili stan površine veće od 60 kvadrata, a što sud ne spori.

Povjerenstvo za odlučivanje sukoba utvrdilo je u svibnju prošle godine da je Banožić 2019. godine zlouporabio posebna prava dužnosnika, među kojima je i ona kojom sam sebi dodjeljuje državni stan u Gundulićevoj ulici te su ga kaznili sa 7000 kuna.

Pročitajte i ovo Mario Banožić nije još odlučio Banožić o kreditu od APN-a: "Čekam odgovor da nisam nikoga oštetio"

Povreda zakona utvrđena je u kontekstu triju odluka koje je Banožić potpisao, među kojima su i odluke iz 2019. godine.

Banožić je istoga dana potpisao odluku kojom Ministarstvo državne imovine dodjeljuje tri stana, među kojima je i onaj u Gundulićevoj 11, na korištenje državnim dužnosnicima, i drugu kojom stan u Gundulićevoj od 92 metra kvadratna dodjeljuje sebi.

Pročitajte i ovo Anja Šimpraga potpredsjednica Vlade Šimpraga o APN kreditu Banožića: "Mogla sam se prijaviti za stambeno zbrinjavanje, ali nisam"

"Kada se dužnosnici nađu u situacijama da odlučuju sami o sebi, tada oni ne mogu odlučivati. Takve situacije trebaju deklarirati, izuzeti se iz odlučivanja i delegirati na drugu osobu", istaknuo je nakon donošenja odluke član povjerenstva Davorin Ivanjek dodavši da je to dugogodišnja i nesporna praksa.

Banožić je nakon izricanja kazne objavio na društvenim mrežama da je stan u Gundulićevoj, po prijedlogu tvrtke Državne nekretnine u trenutku dodjele službenog stana, bio jedini adekvatan i raspoloživ.

Unatoč tome što sam po zakonu kao tadašnji ministar državne imovine za to bio ovlašten, dodao je, Povjerenstvo je istaknulo da nije trebao potpisati odluku o dodjeli na korištenje službenog stana.

"To je jedini krimen, s obzirom na to da ni Povjerenstvo ne spori moje pravo da mi se, kao i drugim dužnosnicima, dodjeli državni stan na privremeno korištenje", objavio je tada Banožić na Facebooku, dodajući da je Upravni sud slične odluke Povjerenstva već preispitivao te da će o toj odluci zatražiti sudsku zaštitu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene