Marijana Petir, arhivska fotografija (Foto: Borna Filic/PIXSELL)
Marijana Petir, arhivska fotografija (Foto: Borna Filic/PIXSELL) Foto: Borna Filic/PIXSELL

Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, komentirala je aktualnu situaciju u Savudrijskoj vali.


Poruku Marijane Petir u vezi aktualne situacije u Savudrijskoj vali prenosimo u cijelosti:

Vezani članci Terasa restorana Le štruk Svjetski poznati zagrebački restoran ima oštru poruku: "Laku noć Hrvatska, jednom ćete se sramiti ovoga" Danijel Vrbota (Foto: Dnevnik.hr) "Sloveniji su poslane poruke da se primiri, granični spor s Hrvatskom nije među najvažnijim pitanjima"

"Predstavnici hrvatskih ribara iz Istre dobili su na sastanku s nadležnim ministarstvima potporu i jamstvo Vlade da će njihovi interesi biti zaštićeni i da će u Savudrijskoj vali moći nesmetano ribariti, stoga očekujem od hrvatske Vlade da svoje obećanje i izvrši. Pozivam Sloveniju da poštuje postojeći granični režim i važeće bilateralne i međunarodne ugovore te Konvenciju o pravu mora, što podrazumijeva i crtu sredine u Savudrijskoj vali.

Arbitražna odluka iz kompromitiranog postupka za Hrvatsku je neprihvatljiva i ne može se jednostrano primijeniti. Ujedno pozivam i na nastavak dijaloga te mirno rješenje umjesto korištenja ovako važnog pitanja u predizbornoj kampanji za predstojeće parlamentarne izbore u Sloveniji, čime se otežava normalan život stanovnika s obje strane granice. Slažem se s hrvatskim ribarima u ocjeni da su izjave pojedinih hrvatskih političara kojima pozivaju na provođenje arbitražne odluke ravne izdaji hrvatskih nacionalnih interesa."