Savudrijski ribari dobili su potvrdu u Vladi da će hrvatski ribari biti zaštićeni i zadovoljni su sastankom s ministrima. "Od večeras mirno spavamo. Ribari mogu normalno raditi, država čvrsto stoji iza nas", kaže predstavnik udruge Mare Croatica, Daniele Kolec.

Galerija Savudrija (Dnevnik.hr) +0 Ribar (Foto: Dnevnik.hr)

U Ministarstvu poljoprivrede u četvrtak poslijepodne ministar Tomislav Tolušić i predstavnici drugih resora sastali su se s istarskim ribarima koji traže siguran i nesmetan rad u Savudrijskoj vali i rješenje za kazne iz Slovenije.

Vezani članci Marin Zovko Vlada objavila koga predlaže za trećeg člana Uprave Ine Danilo Latin, ribar (Foto: Dnevnik.hr) - 2 "Prepucavanja će prestati kad političari ocijene da na ovoj temi više ne mogu skupiti bodove"

Ribar nakon sastanka kažu da su na sastanku pronašli rješenje, prije svega za kazne kojima Slovenija prijeti hrvatskim ribarima.

''Dobili smo garanciju da će interesi hrvatskih ribara u Savudriji biti zaštićeni. Dobili smo čvrstu garanciju Vlade i resornog ministarstva", rekao je Kolec. Ne mogu reći ništa konkretno, mi ćemo normalno raditi i ribari mogu miro spavati", zaključio je.

Ribari prije sastanka

"Pritisak se osjeća i prisutan je kod svih ribara i nije svejedno, niti jednostavno ribariti u takvom okruženju. Premda iz Vlade poručuju kako Slovenija nema pravo provoditi svoje zakone na hrvatskom teritoriju, ribarima to ništa ne znači već traže konkretne odgovore", kazao je u srijedusavudrijski ribar Danilo Latin.

Ponovio je kako ribari traže osobnu sigurnost i slobodu odnosno mogućnost slobodnog i nesmetanog rada na području Hrvatske.

Slovenska strana tvrdi da je od prošlog tjedna započela s implementacijom arbitražne presude jer je granična linija na moru prema arbitražnom rješenju "jasna" i s točno određenim koordinatama, te da Sloveniji pripada 80 posto Savudrijske vale, odnosno Piranskog zaljeva.

Da love u Piranskom zaljevu, kako su to do sada tradicionalno činili godinama, ribari iz Savudrije i iz Umaga, po stajalištu Ljubljane, trebali bi od slovenskih vlasti tražiti posebne dozvole.

Ako do sredine zaljeva budu i dalje plovili bez njih, izdavat će im se rješenja o kazni koja im se mogu naplatiti i kad prijeđu kopnenu granicu i dođu u Sloveniju, stajalište je slovenskih vlast

Premijer Andrej Plenković komentirao je na početku današnje sjednice Vlade, prve u novoj godini, slovensku najavu o naplaćivanju kazni hrvatskim ribarima rekavši da isto može poduzeti i hrvatska strana protiv slovenskih ribara ako bude potrebno.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je u srijedu da slovenska policija ima pravo naplaćivati kazne hrvatskim ribarima koji uđu u slovenske vode u Piranskom zaljevu.

"Mi i dalje Sloveniju pozivamo da izbjegava jednostrane poteze, da izbjegava incidente. Nema nikakvog problema u tome da naša policija snima sve slovenske brodice koje dođu u naše vode", rekao je premijer istaknuvši da je najmanji problem izdavati kazne.

"Sukladno ovome što govori slovenska strana, to naravno može i hrvatska strana. Ima sve podatke i ukoliko do toga dođe naravno da ćemo i mi posegnuti za takvim koracima".

Nakon sastanka u ministarstvu poljoprivrede, koji je počeo nešto iza 13 sati, bit će izdano priopćenje. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju