Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Maček: Na snimci nisu hrvatski vojnici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamjenik državnog tužitelja Dragoljub Stanković već u ponedjeljak bi se u Hagu trebao sastati s glavnom tužiteljicom Haškog suda Carlom Del Ponte, kako bi joj predao snimku stradanja srpskih civila nakon "Oluje", koju možete pogledati u video prilogu.

Dužnosnici Haškog tribunala nisu, pak, mogli potvrditi da se ta snimka u nekom od predmeta već nalazi kao dokazni materijal, no nisu ni isključili tu mogućnost.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve se istražuje Policajci pronašli muškarca bez penisa: Ležao je u nesvijesti Ubojstva u Kanadi istraga policije Horor u Kanadi: Muškarac (29) ubio pet članova obitelji, među njima i dvomjesečnu bebu

Ministar unutarnjih poslova Srbije, Dragan Jočić, pozvao je jučer svoje kolege u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini da reagiraju na isti način kao što je to i on učinio kada je prikazana snimka ubojstva srebreničkih mladića te da narede uhićenje odgovornih za zločine nad Srbima tijekom "Oluje". 

Jočić je rekao kako očekuje da će počinitelji ubojstava Srba, koji su napuštali Krajinu 7. i 8. kolovoza 1995., biti uhićeni.

U Hrvatskoj službenih reakcija na snimku ubojstava Srba u tzv. Krajini, prenosi B92, još nema. Agencija javlja da je glasnogovornik Ministarstva unutrnjih poslova RH Zlatko Mehun izjavio za Radio 101 da policija snimku još nije vidjela. 

- Ako bude dokaza da se radi o kažnjivom dijelu, to će biti obrađeno, kao i svaki put do sada, bez obzira na etničku pripadnost, kaže Mehuna, koji je naglasio da je video snimka proslijeđena Državnom odvjetništvu. 

Državno odvjetništvo je objavilo da je zatražilo od Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske kriminalističku obradu u pravcu utvrđenja svih relevantnih okolnosti u vezi sa događajima prikazanim na snimci. 

I tužiteljstvo Bosne i Hercegovine dobilo je amatersku snimku zločina  nad zarobljenicima srpske nacionalnosti i poduzelo je potrebne istražne postupke, prenijeli su u sarajevski mediji.

B92 prenosi i izjavu glasnogovornika Vlade Ratka Mačeka, koji je izjavio da se na snimci ubojstva Srbina koji se dobrovoljno predao, a koji su prenijele beogradske TV postaje, jasno vidi da zločin nisu počinili pripadnici hrvatske vojske.

- Snimka nedvojbeno potvrđuje da na njoj nisu pripadnici Hrvatske vojske. Nedvojbeno je i to da je snimka nastala negdje u Bosni, a već je od ranije poznata javnosti, izjavio je Maček za jedan hrvatski news portal.

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je kako očekuje da će predstavnici hrvatske vlasti osuditi taj zločin. 

- Zahtijevam od svih političkih struktura Hrvatske i regionalnih struktura da osude ratne zločine, jer je to preduvjet za uspostavljanje normalnih dobosusjedskih odnosa, rekao je Tadić.
DORH zatražio kriminalističku obradu snimke

Državno odvjetništvo RH (DORH) priopćilo je u ponedjeljak da je zaprimilo snimku navodnih ratnih zločina na području Dvora na Uni, tijekom vojno-redarstvene operacije "Oluja", te
da je od Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) zatražilo
kriminalističku obradu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene