Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lez Of The Year

Posvojitelji djece iz Zambije dobili počasnu nagradu: Pogledajte kako je izgledala zabava prilikom dodjele

Lez Of The Year
Lez Of The Year Lez Of The Year
Aktualno Galerija Lez Of The Year Lez Of The Year Foto: Lez Of The Year Lez Of The Year Lez Of The Year Foto: Lez Of The Year Lez Of The Year Lez Of The Year Foto: Lez Of The Year +0 Lez Of The Year Galerija 1/4 >>
Po 11. put ove subote dodijeljena je nagrada Lez Of The Year, koju su ove godine osvojili Ivona i Noah Kraljević, par koji je posvojio dijete u Zambiji.

U subotu je u klubu Ritam Grada udruga Zbeletron održala je 11. dodjelu nagrada Lez Of The Year (LOTY). Nagrada se dodjeljuje pojedinkama i pojedincima, udrugama i inicijativama koje su se istaknule u promicanju prava i pružanju vidljivosti lezbijki, biseksualnih i transžena na područjima sporta, kulture i aktivizma. Ovogodišnji su dobitnici prve nagrade Ivona i Noah Kraljević.

"Kada su prošle godine u 12. mjesecu krenuli u Zambiju po svoje posvojeno dijete, nisu ni slutili da će se njihova imena i fotografije mjesecima povlačiti po naslovnicama novina i portala te da će zbog njegova rodnog identiteta fašisti, transfobi i rasisti pokrenuti javni linč te autati Nou kao transosobu u zemlji u kojoj LGBTIQ+ osobe završavaju u zatvoru ili mrtve. Iako su Ivona i Noah oslobođeni svih optužbi i vraćeni u Hrvatsku, cijela je situacija otkrila koliko je transfobija sveprisutna u hrvatskom društvu i koliko još trebamo postići na području borbe za prava transrodnih i rodno varijantnih osoba", objasnile su organizatorice.

Pročitajte i ovo Potres u Kini Potres u Kini FOTO/VIDEO Pokrenuta klizišta, sela zatrpana, ljudi se smrzavaju pod ruševinama: Najsmrtonosniji potres u desetljeću pogodio Kinu

Na drugom je mjestu Ustani za slobodu, studentska inicijativa koja je proizišla iz razmjene ideja i rasprava među studentima sociologije kao odgovor na klečavce na Trgu. Posebno se ističe Nika Havrle, studentica koja je pokrenula profil na Instagramu @ustani_za_slobodu angažirajući podržavatelje kolažima sa snažnim porukama. Na trećem je mjestu Karlovac Pride, inicijativa koju je pokrenuo Marko Capan s ciljem razbijanja stigme i unapređenja tolerancije u Karlovcu.

U spomen na aktivistkinju Sunčanu Špriovan Zbeletron je prvi put dodijelio nagradu Sunčana Lezba dugogodišnjoj aktivistkinji Mileni Zajović Milki, koja se ističe 20-godišnjim angažmanom u polju aktivizma i ljudskih prava.

Nagrada Počasna lezbijka godine dodijeljena je Borisu Vrdoljaku, dugogodišnjem aktivistu i profesoru na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, koji se ističe organizacijom sportskih i kulturnih događanja za LGBTIQA+ zajednicu u sklopu udruge Queer Sport te kao jedan od začetnika ballroom scene u Hrvatskoj i organizator brojnih vogue večeri.

Pročitajte i ovo Vulkan na Islandu Erupcija vulkana Svjedočanstvo Hrvatice s Islanda: "Lava je sukljala 150 metara u zrak. Nadamo se da se neće promijeniti tok"

Udruga Zbeletron, osnovana 2009. godine, posvećena je stvaranju sigurnih i inkluzivnih prostora za lezbijke, biseksualke i transrodne žene. Naša je strast organiziranje događanja koja promiču žensko glazbeno stvaralaštvo, kulturu i umjetnost te podržavaju sve članice LGBTIQ+ zajednice. Kroz raznovrsne programe, radionice i evente, Zbeletron je postao mjesto osnaživanja, povezivanja i podrške za žene različitih seksualnih i rodno-identitetskih izraza.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene