Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Erupcija vulkana

Svjedočanstvo Hrvatice s Islanda: "Lava je sukljala 150 metara u zrak. Nadamo se da se neće promijeniti tok"

Aktualno Galerija Vulkan na Islandu Vulkan na Islandu Foto: Čitateljica Vulkan na Islandu Vulkan na Islandu Foto: Čitateljica Vulkan na Islandu Vulkan na Islandu Foto: Čitateljica Vulkan na Islandu Vulkan na Islandu Foto: Čitateljica +0 Vulkan na Islandu Galerija 1/5 >>
Snažna erupcija vulkana na Islandu uznemirila je u kasnim večernjim satima stanovnike okolnih mjesta najbliža. Na erupciju se čekalo skoro dva mjeseca, nakon što su počela prva kretanja užarene lave 800 metara ispod zemlje te je već tada zabilježeno pucanje tla.

Užarena lava probila se kroz pukotinu dugu četiri kilometara, evakuirano je četiri tisuće stanovnika no mnogi su ostali u svojim kućama.

Čitateljica koja nam se javila s Islanda rekla je kako su Islanđani pripremljeni za ovakve situacije te da su stanovnici evakuirani iz područja oko vulkana, no postoji bojazan da lava promijeni tok prema gradu Grindaviku.

"Stanje je zasad dobro, iako je na početku lava sukljala gotovo 150 metara u zrak", javila nam je čitateljica. "Civilna zaštita proglasila je izvanredno stanje, no građani zasad nisu u strahu jer tok lave ne ide prema gradu Grindaviku, nego istočno, što je jako dobro jer grad nije u opasnosti."

Naglašava ipak kako to ne znači da se tok lave neće promijeniti. Što se stanovnika tiče, kaže, nitko nije ugrožen i svi su evakuirani. Letovi se odvijaju po rasporedu.

"Islanđani su bili dobro pripremljeni na to, tako da je situacija zasad dobra, samo da se tok lave ne promijeni", dodaje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene