Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europski standardi

Linić: Zaštita stambenih kredita kroz Zakon o potrošačkom kreditiranju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor je izmijenio Zakon o kreditnim institucijama, čime je zajamčio europske standarde zaštite potrošača, a ministar financija Slavko Linić najavio je da će se korisnike postojećih stambenih kredita od samovolje banaka zaštititi kroz izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju, koji će se pred zastupnicima naći narednih tjedana.

Linić je to najavio obrazlažući zašto Vlada ne prihvaća amandman laburistice Nansi Tireli, koja je tražila da se od samovolje banaka u formulama za izračun promjenjivih kamatnih stopa na jednak način zaštite i korisnici postojećih stambenih kredita.

"Ocjenjujemo da je dobra namjera predloženog amandmana ali Vlada smatra da to bi trebalo primijeniti u Zakonu o potrošačkim kreditima za koju sedmicu će uputiti i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju, gdje će sa ovakvim sugestijama pokušati zaštiti građane i korisnike kredita od strane vjerovnika", rekao je Linić.

Na Linićevu najavu da će se to riješiti kroz drugi zakon, Tireli je povukla svoj amandman.

Sabor je izmijenio Zakon o rodiljnim i roditeljskim naknadama i tako roditeljski dopust produljio za dva mjeseca, pod uvjetom da najmanje tri mjeseca tog dopusta koristi otac djeteta.

Izmjenama triju zakona osnovan je Ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, koji će pripremati, provoditi i nadzirati obnovu u ratu srušenih stambenih objekata.

>>
Linić: Manja kamata na stambene kredite primijenila bi se na sve, ali 5 posto je teško izvedivo

Osnovana je Hrvatska kontrola zračne plovidbe i Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu te imenovani članovi Upravnog vijeća Nacionalne zaklade za znanost.

Uz niz financijskih zakona, s europskim propisima usklađeni su i Zakon o unutarnjoj plovidbi te Zakon o zastupanju u području prava industrijskog vlasništva.

U drugo čitanje upućene su izmjene Zakona o sportu, Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, o PDV-u, o posebnom porezu na kavu u bezalkoholna pića te prijedlog zakona o carinskoj službi.

U drugo čitanje upućene su izmjene Zakona sportu, Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, Zakona o PDV-u te prijedlog zakona o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića.

Sabor će zasjedanje nastaviti u utorak, raspravom o izmjenama Zakona o šumskom reprodukcijskom materijalu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Bankomat - 1 Ništa bez pitanja Velike novosti u odnosu banaka prema klijentima, no neki će ostati oprezni: "Oni će ponuditi, a mi ćemo reći - hvala lijepa" Prešutni minusi - 3 Plan u završnoj fazi Odzvonilo je prešutnim minusima: Znate li koja je razlika između njih i dopuštenih prekoračenja? Doznajte i koja su vaša prava

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene