Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Otkako je počela školska godina, obiteljski liječnici prema novom Pravilniku moraju pisati ispričnice učenicima ako iz škole izostanu duže od jednog dana.


Roditelji mogu opravdati samo jednodnevni izostanak. Liječnici se žale kako su ionako pretrpani administracijom, a ovo im dodatno otežava posao. U posljednjih mjesec dana, doktorica Snježana Jurčević ispisala je više od 60 ispričnica za izostanak učenika.

Vezani članci Radovan Fuchs Za djecu koja ne idu na vjeronauk: U hrvatske škole stiže novi predmet Ministrica Blaženka Divjak želi ograničiti opravdavanje sati putem ispričnica (Foto: Dnevnik.hr) Kad roditelji lažu za svoju djecu: Ministrica želi ograničiti broj ispričnica, liječnici se bune - ''Taj se problem ne rješava u ordinacijama''

'Što je i previše! Neki roditelji i sami ispričavaju. Znači, kratke izostanke od jedan dan. Tako da, toga bi bilo još i više da dođu svaki dan po ispričnicu', požalila se ova obiteljska liječnica.

Od jesenas roditelj može opravdati samo jednodnevni izostanak, i to tri puta na godinu. Ako učenik izostane npr. zbog glavobolje, bolova u trbuhu ili slično, a ne ide liječniku, roditelj može opravdati njegov jednodnevni izostanak, ali samo tri puta tijekom školske godine. Takva se praksa ne sviđa ni liječnicima, a ni roditeljima.

'Mislim da je to još jedna nepotrebna radnja za nas roditelje koji ionako imamo premalo slobodnog vremena. Do sada je funkcioniralo bez toga da se mora ići, pa ne vidim zašto i dalje ne bi tako funkcioniralo?', smatraju roditelji.

'Roditeljima moramo vjerovati kada dolaze po ispričnice za svoje dijete. Jer smo ih educirali da za kraće respiratorne infekte, virusne bolesti, samoizlječive bolesti - to riješavaju sami, kod kuće s djecom. A onda naknadno dolaze po ispričnice', pojasnila je dr. Jurčević.

Obiteljski liječnici se žale kako im to dodatno otežava posao. Potporu su dobili od Ministarstva zdravlja i liječničke komore. Pa je za ovaj mjesec zakazan sastanak s Ministarstvom obrazovanja kako bi se dogovorili oko mogućih promjena.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju