Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Liječnici traže podršku saborskih zastupnika za vraćanje stope zdravstvenih doprinosa s 13 na 15 %. Ona bi, kažu, smanjila liste čekanja i poboljšala kvalitetu usluga, a ne bi dodatno opteretila pacijente. Razliku bi ponovno plaćali poslodavci.


Liječnici traže podršku za vraćanje stope zdravstvenih doprinosa s 13 na 15 %. U njoj vide spas zdravstvenog sustava. 'Radi se o iznosu oko 2 i pol milijarde kuna, koji je trenutno prijeko potreban zdravstvenom sustavu', kaže Ada Barić, dopredsjednica hrvatske udruge bolničkih liječnika i dodaje kako se na taj potez može gledati i kao na 'prijeko potrebnu infuziju hrvatskim bolesnicima'.

Vezani članci Liječnici, ilustracija Necijepljeni medicinski djelatnici će se testirati jednom tjedno, no što ako odbiju? "Očekujemo brze i precizne upute" Vili Beroš - 4 Beroš uputio otvoreno pismo zdravstvenim djelatnicima, određen datum od kada će na posao dolaziti uz COVID potvrdu

Poslodavci imaju svoju stranu priče. 'U međuvremenu se, osim što se to smanjilo, dobili veći PDV, povećali cijenu struje, neki parafiskalni nameti, tako da smo i taj dio dobitka na neki način izgubili', kaže Davor Majetić iz HUP-a.

Nakon samo dva mjeseca ukida se smjenski rad!

Razlika se nadomještala iz drugih sredstava državnog proračuna. 'U ovom trenutku kada smo u mjerama prekomjernog deficita izlaz je jedini da se u jednom djelu povećaju i prihodi tako da se manje treba izdvajati za zdravstveni proračun', smatra potpredsjednica Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec.

Hoće li se stopa vratiti na 15 % i na teret poslodavaca, raspravljat će se idući tjedan u Saboru. HDZ vraćanje neće podržati. 'Uz smanjenja doprinosa od 2% prije dvije godine išao je PDV za 2% gore, jer su rekli da će to na taj način kompenzirati, da su sada predložili smanjenje PDV-a i povećanje doprinosa, onda bi mogli razgovarati o podršci.

Hrvatsko zdravstvo je na koljenima, poručuju liječnici. Reforma i dogovor potrebni su po hitnom postupku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook