Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Liječnici traže podršku saborskih zastupnika za vraćanje stope zdravstvenih doprinosa s 13 na 15 %. Ona bi, kažu, smanjila liste čekanja i poboljšala kvalitetu usluga, a ne bi dodatno opteretila pacijente. Razliku bi ponovno plaćali poslodavci.


Liječnici traže podršku za vraćanje stope zdravstvenih doprinosa s 13 na 15 %. U njoj vide spas zdravstvenog sustava. 'Radi se o iznosu oko 2 i pol milijarde kuna, koji je trenutno prijeko potreban zdravstvenom sustavu', kaže Ada Barić, dopredsjednica hrvatske udruge bolničkih liječnika i dodaje kako se na taj potez može gledati i kao na 'prijeko potrebnu infuziju hrvatskim bolesnicima'.

Vezani članci Posljedice liječničkih pogrešaka - 7 Svjedočanstvo liječnika o bizarnim i opasnim pogreškama: "Pacijent se žalio na bolove, nije se mogao ni sagnuti. Došao je na rendgen..." Štrajk najavili medicinski tehničari i vozači sanitetskog prijevoza Zagrebački medicinski tehničari i vozači saniteta najavili štrajk: ''Mislim da vrijedmo više''

Poslodavci imaju svoju stranu priče. 'U međuvremenu se, osim što se to smanjilo, dobili veći PDV, povećali cijenu struje, neki parafiskalni nameti, tako da smo i taj dio dobitka na neki način izgubili', kaže Davor Majetić iz HUP-a.

Nakon samo dva mjeseca ukida se smjenski rad!

Razlika se nadomještala iz drugih sredstava državnog proračuna. 'U ovom trenutku kada smo u mjerama prekomjernog deficita izlaz je jedini da se u jednom djelu povećaju i prihodi tako da se manje treba izdvajati za zdravstveni proračun', smatra potpredsjednica Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec.

Hoće li se stopa vratiti na 15 % i na teret poslodavaca, raspravljat će se idući tjedan u Saboru. HDZ vraćanje neće podržati. 'Uz smanjenja doprinosa od 2% prije dvije godine išao je PDV za 2% gore, jer su rekli da će to na taj način kompenzirati, da su sada predložili smanjenje PDV-a i povećanje doprinosa, onda bi mogli razgovarati o podršci.

Hrvatsko zdravstvo je na koljenima, poručuju liječnici. Reforma i dogovor potrebni su po hitnom postupku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook