Liječnici imaju dovoljno potpisa za povlačenje suglasnosti za prekovremeni rad više od 48 sati tjedno. Zasad ipak neće djelovati jer čekaju da se situacija riješi novim kolektivnim ugovorom.


Liječnici su prikupili dovoljno potpisa za povlačenje suglasnosti za prekovremeni rad više od 48 sati tjedno. Iz sindikata i liječničke komore kažu da su ih prikupili nekoliko tisuća, a potpisi još pristižu. No, zasad ipak neće djelovati jer čekaju da se situacija riješi novim kolektivnim ugovorom.

Vezani članci Radni Božić - 3 Dok jedni slave, drugi i na Božić rade, ali ne pada im teško: ''Ljudi su puno srdačniji, pristupačniji, tako da je nekad lakše raditi tih dana'' KBC Rijeka Riječki liječnici spasili mu život, a hrvatski branitelj iz zahvalnosti učinio golemu gestu

''Oni stoje i čekaju trenutak u kojem će se aktivirati, a sve ovisi o tome kakav će biti potez Vlade'', poručila je Renata Čulinović-Čaić iz Hrvatskog sindikata liječnika.

Ministar zdravstva Vili Beroš kaže da će se to riješiti čim prije. Na pitanje koliko se točno duguje liječnicima za dosadašnje prekovremene, ministar kaže da ima nekoliko izračuna, ali ih još ne otkriva.

''S obzirom na to da je Vlada dala odobrenje za početak pregovora o izmjeni kolektivnog ugovora kojim se definira način isplate prekovremenih sati, mi smo započeli te razgovore sa sindikatima i mogu reći da smo pred kraj rješenja'', rekao je Beroš.

Dok čekaju državu da ih adekvatno plati, mnogi gube nadu. ''Ja sam također jedan od onih koji razmišlja o odlasku iz ove države ukoliko se ovakvi uvjeti nastave'', kaže Saša Gulić, gastroenterolog iz zagrebačke Kliničke bolnice ''Sveti Duh''.

Manjak liječnika posebice osjete u manjim sredinama. Metković je ostao bez dvije liječnice, a pokrivaju se s onima koji su ostali i traže nove snage. ''Nadamo se da ćemo kroz to premoštavanje kupiti vrijeme dok se netko ne javi na natječaj koji smo raspisali i na uvjete koje smo ponudili'', govori ravnatelj Doma zdravlja Metković Mihovil Štimac. A nude smještaj, putne troškove, plaću oko 14 tisuća kuna. I nadaju se da će to biti dovoljno da se netko i javi, kako tisuće pacijenata ne bi ostale bez liječnika.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju