Kuharica, ilustracija (Guliver/Thinkstock)
Kuharica, ilustracija (Guliver/Thinkstock)

Kroničnu potražnju za kuharima u turističkoj sezoni iskoristila je 46-godišnja domaćica iz Zagreba, rodom iz BiH, Senada Š. koja je zahvaljujući manjku te radne snage uspjela "zaraditi plaću", iako uopće nije radila u kuhinji, niti je za to bila kvalificirana.


Senada Š. dvije se godine predstavljala kao iskusna kuharica kako bi vlasnike restorana na obali nagovorila da joj isplate akontaciju.

Vezani članci Marin Medak iz Nacionalne udruge ugostitelja u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Ugostitelji zatečeni novom mjerom stožera: "Kažnjeni su svi, bez obzira na to jesu li se pridržavali mjera. A ionako smo na rubu bankrota" Zdravko Marić Ministar najavio inspekcije: Pad vrijednosti fiskaliziranih računa veći je od broja izdanih, vlasnica restorana objasnila i zašto

"Brza sam i marljiva. Imam 18 godina iskustva u ugostiteljstvu. Kvalificirana sam kuharica", stajalo je u Plavom oglasniku, na što su nasjeli ugostitelji iz Nina i Krka koji su Senadi Š. isplatili traženi novac, a da nikada nije ni pristupila štednjaku.

"Predstavila se kao Sonja D. iz Zagreba i rekla da će doći u Nin raditi kao kuhar. Dogovorili smo početak rada, plaću i uvjete. Tražila je da joj preko Western uniona pošaljem akontaciju 3500 kuna obećavajući da će odraditi sezonu, što sam i učinio jer mi je trebao radnik", ispričao je istražiteljima vlasnik ugostiteljskog obrta i restorana u Ninu, piše Zadarski.hr.

No šest dana kasnije kuharica je zatražila još tisuću kuna ovaj put - kako bi mogla doputovati u Nin. Tri dana poslije vlasniku lokala rekla je pak da putuje prema Ninu, ali da joj se pokvario automobil, te da joj pošalje još dvije tisuće kuna, na što mu je ipak - prekipjelo.

Iako ju je prijavio policiji, Senada Š. godinu dana poslije ponovno je "zaradila", ovaj put kao Mihaela L., kuharica s dugogodišnjim iskustvom u restoranima u Hrvatskoj i Njemačkoj. Ugostitelj s Krka isplatio joj je 2950 kuna, a da nije pristupila njegovoj kuhinji. Nakon što se javio na njezin oglas, predložila mu je da bi mogla doći i vrlo brzo početi raditi ako joj pošalje 2800 kuna kako bi mogla svoju baku smjestiti u starački dom. Ne sumnjajući u to, vlasnik lokala preko Western Uniona poslao joj je traženu svotu, na osobne podatke Mihaele, te platio i proviziju od 150 kuna.

Senadi Š. u svemu su "pomogle" stvarne prijateljice čije je identitete preuzela. Policiji su ispričale kako im je Senada rekla da joj novac na njihove račune šalje - rođak.

Nakon što je uhićena, Senada Š. se branila šutnjom, a za prevaru je sada terete riječko i zadarsko tužiteljstvo.