Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"gradus doctoris honoris causa"

Lavoslav Ružička, Vladimir Prelog, Margaret Thatcher i Milan Bandić? Evo tko je sve dobio počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijedlog Muzičke akademije da se zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću dodjeli počasni doktorat izazvao je pravu buru reakcija.

Dok je jedne šokirao, drugi tvrde da ga je Bandić zaslužio jer je osigurao prostor Muzičkoj akademiji koja je godinama muku mučila s nedostatkom adekvatnog prostora.

Pročitajte i ovo Organiziran prosvjed protiv dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću (Sanjin Strukic/PIXSELL) Nastavak spora Nezadovoljni zbog počasnog doktorata Bandiću: Studentski zbor zagrebačkog Filozofskog fakulteta zatražio sazivanje sjednice Slika nije dostupna Odluka Vijeća Muzička akademija ne želi doktora Bandića, neće podržati prijedlog da mu se dodijeli počasni doktorat

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras kazao je kako je prijedlog o dodjeli počasnoga doktorata Bandiću ušao u redovnu proceduru Sveučilišta te će na sjednici Senata biti predloženo povjerenstvo koje će o njemu dati svoje mišljenje.

Ako se prijedlog usvoji Milan Bandić bit će 101. koji se našao na tom popisu. Sveučilište u Zagrebu, iako je na to imalo pravo od svoga utemeljenja 1669. godine, prvi je počasni doktorat dodijelilo 1913. profesoru Tadiji Smičiklasu, povjesničaru, zaslužnom javnom djelatniku, redovitom profesoru, dekanu, rektoru, predsjedniku Matice hrvatske i Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti.

Do kraja Prvoga svjetskog rata dodijeljena su četiri počasna doktorata: profesoru Tadiji Smičiklasu (1913.), nadvojvodi Eugenu Habsburškom i generalu Svetozaru Borojeviću (na početku 1916.) te kanoniku Matiji Stepincu (1918.). Između dvaju svjetskih ratova (1920. – 1940.) dodijeljeno je četrnaest počasnih doktorata; za Drugoga svjetskog rata nije bilo počasnih doktorata. Od 1945. do 1990. dodijeljeno je 48 počasnih doktorata na Sveučilištu i 14 na Katoličkom bogoslovnom fakultetu, koji je od 1952. do 1990. djelovao izvan Sveučilišta. počasnih doktora.

Među počasnim doktorima samo su četiri žene: Doroty Crowfood Hodkin (1969.), Marija s. Agnezija Pantelić (1988.), Margaret Thatcher (1998.) i Kathleen Vaughan Wilkes (2001.). Osam počasnih doktora Sveučilišta u Zagrebu ujedno su i dobitnici Nobelove nagrade: Lavoslav Ružička (1940.), Vladimir Prelog (1952.), Niels Boor (1958.), Robert Robinson (1960.), Werner Heiselberg (1969.), Doroty Crowfood Hodkin (1969.), Jean Dausset (1986.), Linus Pauling (1988.) i Albert Fert (2008.).

U mandatu rektora Borasa počasni doktorati dodijeljeni su književnom povjesničaru i teoretičaru Stanku Lasiću, bosansko-hercegovačkom političaru i predsjedniku HDZ BiH Draganu Čoviću i profesoru emeritusu Danielu Hagègeu sa Sveučilišta u Orléansu

Na internetskim stranicama Sveučilišta u Zagrebu navodi se kako se počasni doktorat – gradus doctoris honoris causa – dodjeljuje uglednim osobama koje su svojim radom pridonijele napretku Sveučilišta u Zagrebu, hrvatskoj znanosti i kulturi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene