"Zbog odgovornosti prema projektu odradili smo niz dodatnih konzultacija i s američkom i izraelskom stranom. Stoga ne bih komentirao samo neke dijelove te komunikacije jer je pitanje bilo puno složenije", kazao je Damir Krstičević.

Galerija


Ministar obrane Damir Krstičević reagirao je na mailove koje je objavio portal Index, a u kojima američko veleposlanstvo upozorava ministrova pomoćnika da Izrael možda neće dobiti dozvolu za prodaju F-16 Hrvatskoj. Ministar za Dnevnik Nove TV ne demantira postojanje takvog maila koji je stigao još u prosincu 2017. godine.

Vezani članci Damir Krstičević (Dnevnik.hr) Krstičević o avionima: ''Ništa nije propalo. Vjerujem da će drugi put biti uspješnije'' Umirovljeni vojni pilot Ivan Selak (Foto: Dnevnik.hr) Umirovljeni vojni pilot o propaloj kupovini izraelskih aviona: "Amerika nas je spasila. Ispali smo naivni"

"Tijekom postupka vođena je intenzivna komunikacija i bilo je puno elemenata i pitanja koja smo rješavali u dogovoru s našim partnerima jer se radi o izrazito kompleksnom projektu. Zbog odgovornosti prema projektu odradili smo niz dodatnih konzultacija i s američkom i izraelskom stranom. Stoga ne bih komentirao samo neke dijelove te komunikacije jer je pitanje bilo puno složenije", kazao je Krstičević.

"U ovako složenom procesu izmijenjeno je više od tisuću mailova, vođena je iznimno zahtjevna korespondencija na nekoliko razina, održan je niz konzultacija sa svim stranama. Naravno da je i problematika izdavanja TPT-a između ostaloga bila u fokusu.

Ali ono što je bitno ponavljam: ni jednim službenim dokumentom američka strana nije zabranila prodaju izraelskih zrakoplova Hrvatskoj, nego im je izdala i službeno predodobrenje koje je bilo nužno za valjanost izraelske ponude", dodao je ministar.

Oporbenom SDP-u mail je dokaz da je Krstičević lagao javnosti i traže njegovu ostavku.

"Da su bili upozoreni na vijeme, da su lagali da papir upozorenja ne postoji, a on postoji, i da su na taj način direktno i svjesno obmanjivali hrvatsku javnost. Ono što tražimo – tražimo hitnu ostavku ministra Krstičevića", kazao je na presici Davor Bernardić, šef SDP-a.