Davor Bernardić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Davor Bernardić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je jučer na sjednici stavila izvan snage Odluke o nabavi višenamjenskog borbenog aviona, a nakon propasti posla s Izraelom.


Čelnik SDP-a Davor Bernadić danas s početkom u 11 sati održao je izvanrednu konferenciju za novinare kojoj je tema bila propala nabava borbenih aviona.

Vezani članci Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Europske komisije za gospodarstvo, i premijer Andrej Plenković Dombrovskis: "Svjesni smo određenih zabrinutosti. Ova promjena na euro događa se u kontekstu visoke inflacije" Davor Bernardić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Predsjednik SDP-a Davor Bernardić: ''Premijer je ulovljen u laži, zbog blamaže Vlada mora otići''

Kazao je da se pojavio mail koji pokazuje da su još prije godinu dana Amerikanci upozorili Ministarstvo obrane da neće biti moguća kupnja borbenih zrakoplova.

"Sada je potpuno jasno da su i premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ministar Krstičević sve znali, da su bili upozoreni na vrijeme, da su lagali da papir upozorenja ne postoji, a postoji, te da su obmanjivali hrvatsku javnost. Tražimo hitnu ostavku ministra Krstičevića", kazao je Bernardić.

Novinarima se obratio i Franko Vidović, koji je kazao kako "sada imamo novu situaciju – bez suglasnosti Odbora za obranu i bez suglasnosti Vlade ministar Krstičević govori da želi nove avione". Rekao je i kako je prije šest mjeseci tražio od resornog odbora odgovor o nabavi aviona i tada "bio proglašen nacionalnim izdajnikom". Ponovio je kako je "jedini izlaz iz ove situacije ostavka ministra Krstičevića" te najavio kako će oni, ako premijer to ne učini, "iskoristiti svoje mogućnosti u Saboru te povući poteze. Vjerujemo da će nam se pridružiti cijela oporba".     

Vlada je jučer na sjednici stavila izvan snage Odluke o nabavi višenamjenskog borbenog aviona, a nakon propaloga posla s Izraelom.

Nakon sjednice premijer Andrej Plenković kazao je kako slijedi detaljna analiza te će se nakon toga vidjeti kako i kada definirati novi model. "Nema još nikakve odluke niti ikakve nove ponude", naglasio je Plenković.

Podsjetimo, ministar obrane Damir Krstičević kazao je kako bi želio da Hrvatska dobije nove avione. "Ako pitate mene osobno koji je to model, to je platforma F-16. Želio bih da tu budu novi zrakoplovi, da to bude manje komada, no moramo imati odgovornost za novac poreznih obveznika. Prije svega, idemo sustavno pogledati sve moguće opcije. Vjerujem da će i naš partner SAD učiniti sve da Hrvatskoj da najbolju ponudu", kazao je Krstičević.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju