Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripremite se

Pročitajte UPOZORENJE Ministarstva zdravlja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krajem tjedna očekuje nas novi toplinski val.

S obzirom na najave velikih vrućina tijekom ljetnih mjeseci, Ministarstvo zdravlja izdalo je upozorenje za građane, osobito za starije i oboljele osobe, kako se ponašati tijekom visokih temperatura.

Pročitajte i ovo Snijeg u Tršću, mjestu u Gorskom kotaru Proljeće na pauzi VIDEO Nevrijeme pogodilo Istru, grom zapalio kuću. U Gorskom kotaru pao snijeg Ilustracija VREMENSKA PROGNOZA Stižu pljuskovi i grmljavina, a ponegdje je moguć i snijeg

Ministarstvo zdravlja upozorava građane da izbjegavaju izlazak u najtoplijem dijelu dana od 10 do 17 sati, da ne ostavljaju djecu ili životinje u parkiranom vozilu te da izbjegavaju naporan fizički rad.

Također, građane savjetuje da potraže sjenu, piju redovito i dovoljno tekućine i izbjegavaju alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Treba jesti češće manje obroke i izbjegavati hranu bogatu bjelančevinama te rashlađivati tijelo tuširanjem ili kupanjem u mlakoj vodi.

"Nazovite i posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami te tražite savjet liječnika ako imate neku kroničnu bolest. Ako uzimate lijekove, provjerite s vašim obiteljskim liječnikom kakav utjecaj ti lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu. Pridržavajte se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova i zapišite važne brojeve Hitna pomoć - 194 (za cijelu Hrvatsku) i Centar 112. Ako se Vi ili drugi oko Vas osjećaju loše, tražite pomoć i savjetujte se s liječnikom", navodi u priopćenju Ministarstvo zdravlja.

Krajem tjedna očekuje nas novi toplinski val

Lakše se diše! To je najčešći komentar današnjeg vremena i naizgled je više liječnički nego meteorološki. Doista, protekli je prodor vlažnog i svježeg oceanskog zraka otklonio neugodu prvoga vrućinskog vala ovoga ljeta. Najmanje na južnome Jadranu, kako to pokazuju i današnji temperaturni podaci. Kad bi bar tako potrajalo, ali, neće. Dužnost nam je najaviti nastup drugoga vrućinskog vala potkraj ovoga i početkom sljedećeg tjedna.

>> Udarne vrućine: Temperature već u 5 sati bile na 26, a rast će i na 36 stupnjeva!

Pogled na prognostičku vremensku kartu može raspoložiti svakoga prognostičara. Anticiklona iznad Hrvatske i okolnih područja ne može bilo što drugo obećavati nego nastup razdoblja stabilnog lijepog vremena. Kad se približi atlantska ciklona počet će i pritjecanje vrlo toplog zraka s juga.

Sutrašnje jutro bit će pretežito vedro, osim što će gdjegdje u kopnenome području malo zamagliti. Najsvježije će biti u zavalama Like i Gorskog kotara, a najtoplije na dalmatinskim otocima i u dubrovačkom primorju. Uz jadransku obalu puhat će slaba i umjerena bura.

U Zagrebu, središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji danju će biti sunčano. Vjetar slab, a temperatura viša nego danas i popodne od 25 do 30 Celzijevih stupnjeva. Zaključimo - uzoran ljetni dan. U Istri i na Kvarneru bit će pretežito vedro, a u Gorskom kotaru i Lici sunčano uz popodnevne grudaste oblake. Malo toplije nego danas. Na moru će obdan puhati maestral.

U Dalmaciji će biti sunčano i vrlo toplo, uz popodnevnu temperaturu uglavnom višu od 30 Celzijevih stupnjeva. Najveća vrućina uobičajeno će biti u Zagori i neuobičajeno - u Dubrovniku. Nakon jutarnje burice danju će na moru puhati osvježavajući maestral. More je i nadalje ugodno za kupanje, a temperatura mu je svagdje viša od 22 stupnja.

Ultraljubičasto zračenje i sutra će biti vrlo jako te nalaže oprez pru izlaganju suncu. Do kraja tjedna vrijeme će u kopnenoj Hrvatskoj biti sunčano s popodnevnom vrućinom, koja će se postupno pojačavati. Pripremite se za to, i kako provesti vikend. Na Jadranu se nastavlja sunčano, žarko ljeto. Osvježenje će pružati more, hlad i maestral. Tko može, neka uživa! (Hina/D.B.)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Fac ebooku i Twitteru . Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene