Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naoružajte se tekućinom!

Udarne vrućine: Temperature već u 5 sati bile na 26, a rast će i na 36 stupnjeva!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naoružajte se tekućinom i zaštitom od sunca - današnja temperatura skočit će i do 36 stupnjeva.

Vrijeme u Hrvatskoj danas će biti pretežno sunčano, vruće i sparno, a mala mogućnost za pljuskove postoji u gorju. Temperature zraka danas će se kretati između 31 i 36 stupnjeva. Zanimljivo je da su mnogi gradovi već jutros oko 5, 6 sati bili na preko 25 stupnjeva. Tako je jutros u Splitu i Senju u 5 sati izmjereno 26 stupnjeva, a u Šibeniku, Dubrovniku i na Malom Lošinju 25.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oprez! Upaljen žuti meteoalarm za velik dio Hrvatske: Mogući su odroni Ilustracija VREMENSKA PROGNOZA Stižu pljuskovi i grmljavina, a ponegdje je moguć i snijeg

Vrućine nas prate od početka vikenda, a povodom najave toplinskog vala Ministarstvo zdravlja preporučilo je mjere zaštite koje se posebno odnose na starije osobe, djecu, trudnice i bolesnike.

>> Pogledajte kako smo se 'pržili' na +35! Idućih dana bit će još toplije...

Klonite se vrućine - izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana od 10 do 17 sati, izbjegavajte naporan fizički rad, potražite sjenu, ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu. Rashladite tijelo (tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi, nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale). Pijte redovito i dovoljno tekućine i izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Jedite češće manje obroke. Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama. Rashladite svoj dom - sobnu temperaturu držite ispod 32°C danju i ispod 24°C noću.

Koristite hladniji noćni zrak, smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana, objesite mokre ručnike, uz uključen uređaj za rashlađivanje zatvorite vrata i prozore. Pomognite drugima. Nazovite i posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami. Razgovarajte o toplinskom udaru s Vašom obitelji. Ako je netko koga Vi poznajete pod rizikom pomognite mu da dobije savjet i podršku. Tražite savjet liječnika ako imate neku kroničnu bolest. Ako uzimate lijekove, provjerite s liječnikom koji Vas liječi kakav utjecaj ti lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu.

Vjetar će danas biti uglavnom slab istočni i jugoistočni, a na Jadranu slab do umjeren zapadnjak i jugozapadnjak, na otvorenom moru sjeverozapadnjak. Slično će biti i sutra s najnižim jutarnjim temperaturama od 14 do 19 stupnjeva, na Jadranu između 20 i 15, dok će najviše dnevna temperatura također biti između 31 i 36 stupnjeva. Prema podacima DHMZ-a u iduća tri dana temperatura u unutrašnjosti Dalmacije skočit će i na 38 stupnjeva. Ako niste u mogućnosti rashladiti se u moru, držite se hlada i pridržavajte preporuke Ministarstva.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene