Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvara se u Sloveniji

Kosor: Ljubljanska banka bilateralno pitanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je u razgovoru za ljubljansku 'Mladinu' da je pitanje Ljubljanske banke i njenih štediša u Hrvatskoj bilateralno pitanje koje se u Sloveniji sada otvara iz unutarnjepolitičkih razloga.

'Slovenija taj problem otvara u prvom redu zbog unutarnjepolitičkih razloga', rekla je Kosor u razgovoru za novi broj slovenskog tjednika. Dodala je kako je u vrijeme dok je bila premijerka, na sastanku posvećenom Ljubljanskoj banci, održanom u Bohinju s tadašnjim predsjednikom vlade Borutom Pahorom, naglasila da se traži rješenje u skladu s potpisanim međunarodnim ugovorima i bez povrede temeljnih prava pojedinaca, odnosno štediša banke.

Nova slovenska vlada otvorila je to pitanje, uvjetujući njime ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om te tvrdi da se radi o sukcesijskom, a ne bilateralnom pitanju i da Hrvatska tužbe pred hrvatskim sudovima protiv Ljubljanske banke treba povući. O pitanju Ljubljanske banke i načinima mogućeg rješenja do sada su tri sastanka održali financijski stručnjaci za to pitanje dviju vlada, Zdravko Rogić i France Arhar.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prizivaju prisebnost i suzdržanost Pružili ruku mira: Kina želi posredovati u smirivanju sukoba na Bliskome Istoku Slika nije dostupna Slovenski mediji o sporazumu Otvoren put brzoj ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora

>> Janša optužio Pahora da je Ljubljansku banku gurao pod tepih

Bivša premijerka Kosor u razgovoru je za ljubljanski tjednik rekla da je u politici vrlo važno povjerenje te da se je to odražavalo u vrijeme kad je vodila vladu i s tadašnjim slovenskim premijerom Borutom Pahorom uspjela doći do dogovora o arbitražnom sporazumu te tako deblokirati hrvatske pristupne pregovore s EU-om. 'Povjerenje je važno. Ponekad mnogo znači i to da se predsjednici vlada jednostavno čuju telefonom', rekla je Kosor.

Ona je kao apsurdne ocijenila izjave da je njen prethodnik na mjestu premijera Ivo Sanader dao ostavku zbog tadašnje slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora i jer nije htio pristati na teritorijalne ustupke.

'Kad bi bilo istina da je odstupio zbog graničnog spora, to bi sigurno spomenuo meni ili kolegama u stranci i vladi', rekla je Kosor, dodavši kako su apsurdne Sanaderove tvrdnje o tome da je je navodno pristala na teritorijalne ustupke Sloveniji kako bi došlo do nastavka pregovora s EU, što Sanaderu nije uspjevalo postići.

'Prije potpisivanja arbitražnog sporazuma tražila sam konsenzus svih parlamentarnih stranaka, a Sabor ga je, nakon što je potpisan, ratificirao dvotrećinskom većinom', rekla je za ljubljanski tjednik 'Mladina' Jadranka Kosor. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene