Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Traži kompromisno rješenje'

Janša optužio Pahora da je Ljubljansku banku gurao pod tepih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktualni je slovenski premijer svog prethodnika optužio da je problem koji trenutno opterećuje odnose Slovenije i Hrvatske gurao pod tepih.

Predsjednik slovenske vlade Janez Janša ustvrdio je u ponedjeljak u parlamentu da je prijašnja vlada gurala pod tepih pitanje Ljubljanske banke i njezinih štediša u Hrvatskoj, te da se njegova vlada trudi da se to pitanje riješi kompromisom.

Pročitajte i ovo Janez Janša (Foto: Dnevnik.hr) Nakon ostavke Šareca Pahor predložio Janšu za novog premijera, slovenski parlament o tome glasa sljedeći tjedan Slika nije dostupna Dan obilježen polemikama Slovenija obilježava Dan državnosti: Tvrdili ste da ćemo jesti travu ako proglasimo samostalnost

>> Fuele: O odgodi ulaska Hrvatske u EU ne treba razmišljati

Janša je, odgovarajući na zastupnička pitanja, izjavio kako je vlada Boruta Pahora na početku svoga mandata iznenadila Europsku uniju blokadom hrvatskih pristupnih pregovora zbog graničnog pitanja, a nakon toga je "preko noći i bez konzultiranja s oporbom" potpisala arbitražni sporazum s Hrvatskom. On smatra da bi rezultati toga sporazuma mogli biti upitni za Sloveniju, a neće biti ni poznati prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Uz to, dodao je, prijašnja je vlada bila u povoljnijoj situaciji od sadašnje da riješi i pitanje Ljubljanske banke, jer je Hrvatska već zaključila pristupne pregovore. Pahorova je vlada, tvrdi Janša, dopustila zatvaranje pregovaračkog poglavlja o slobodnom protoku kapitala iako je dobila samo usmena obećanja da će nakon ulaska Hrvatske u EU Ljubljanska banka moći djelovati u Hrvatskoj.

On smatra da javno otvaranje pitanja Ljubljanske banke dok se o tome odvijaju pregovori s Hrvatskom nije dobro, te da se njegova vlada sada trudi postići "kompromisno" rješenje, kako bi se hrvatski pristupni ugovor ratificirao i u Sloveniji.

"Vi to otvoreno pitanje, pitanje obveza ali i potraživanja Ljubljanske banke u Hrvatskoj, niste otvarali kad je Hrvatska zaključivala pregovore s Europskom unijom. Tada ste ih pomeli ispod tepiha, a potpisali ste zatvaranje IV poglavlja", rekao je Janša u odgovoru oporbenom zastupniku Janku Veberu, koji je Janši predbacio da nema strategiju za odnose s Hrvatskom, dok je ranija vlada po njegovome mišljenju promovirala dobrosusjedske odnose i regionalnu suradnju.

"Naša je dužnost štititi interese Slovenije i slovenskih institucija, ova vlada je to činila i dalje će činiti", rekao je Janša. Ustvrdio je da oporba takvim javnim pitanjem u parlamentu ne rješava stvari nego ih, naprotiv, čini težima u trenutku kad se na bilateralnoj razini traže "kompromisna rješenja". Ni na ponovljeno pitanje što je s "dinamikom" ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji, Janša nije želio odgovoriti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene