Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na Zadarskom županijskom sudu danas je nastavljeno suđenje Draženu Slavici, vatrogasnom zapovjedniku osumnjičenom za smrt 12 vatrogasaca na Kornatu.


O najvećoj tragediji u povijesti hrvatskog vatrogastva prvi je svjedočio vatrogasac Josip Zoričić, član JVP-a koji je iskrcan u uvali Kravljačica s prvom skupinom.

Vezani članci Ozlijeđene dovoze u bolnicu U 15:25 oglasit će se sirene na punu minutu: Prije 14 godina izgubljeno je 12 života, do danas nema odgovora na brojna pitanja Slika nije dostupna Slavici produljen pritvor, pilot svjedočio tri sata

'Tek oko 19:30 nazvao nas je netko iz Šibenika i javio da u drugoj grupi ima stradalih', rekao je Zoričić na sudu. Dodao je i kako je prošao obuku za desant te kako mu to nije bio prvi odlazak na intervenciju helikopterom. 'Tko nije prošao obuku ne može ući u helikopter', kazao je Zoričić.

Nakon njega na klupu za svjedoke sjeo je i Mario Jozić iz DVD-a Vodice koji je ujedno bio i jedini dobrovoljac u prvoj skupini. 'U 15:24 nazvao me zapovjednik mog DVD-a Mirko Juričev Mikulin i rekao mi kako ga je nazvao sin i rekao mu da su u okruženju i da će izgorjeti', ispričao je sucu.

'Juričev Mikulin je rekao da je zvao sve zapovjednike, među kojima i Slavicu, ali su ga svi odbili', rekao je na suđenju vatrogasac Mate Bačić.

Nakon Jozića svjedočio je i vatrogasac Mario Cvitan. Novo je ročište zakazano za 24. i 25. ožujka no nije poznato tko će biti pozvan na klupu za svjedoke.

>> 'Slavica se ponašao poput Staljina'

>> 'Jedan vatrogasac je umro kad smo došli do njih, s glavom među kamenjem'

>> 'Nazvao me sin i rekao - tata, svi ćemo izgorjeti'

Na ročištu 18. i 19. siječnja posebno su bila potresna svjedočenja dvojice očeva, Mirka Jurićeva Mikulina, oca poginulog Ante, te Joška Klarića, oca poginulog Dine. Svjedočeći na rubu plača Mikulin je je prepričao posljednji poziv svojeg sina. 'Nazvao me sin i rekao - tata, svi ćemo izgorjeti', rekao je.

Klarić je pak, gotovo četiri sata svjedočio o tome što se događalo toga kobnog 30. kolovoza 2007. - od ukrcavanja u helikopter do stradavanja i spašavanja unesrećenih vatrogasaca, a Dražena Slavicu optužio je za mnoge propuste koji su uzrokovali tu tragediju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju