Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje za Kornat

'Jedan vatrogasac je umro kad smo došli do njih, s glavom među kamenjem'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Jedan je vatrogasac umro kad smo prvi put došli do njih', rekao je vatrogasac DVD-a Zablaće Ivica Perković na suđenju Draženu Slavici, vatrogasnom zapovjedniku osumnjičenom za propuste kod gašenja požara na Kornatima pri čemu je smrtno stradalo 12 vatrogasaca.

Dodao je kako vatrogasac nije imao odjeću, glava mu je bila među kamenjem i teško je disao.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slučaj Kornat Odgođeno suđenje Draženu Slavici Slika nije dostupna Psginuli vatrogasci Slavici će se suditi u Zadru

Vatrogasac JVP-a Šibenik Šime Copić ispričao je u sudnici da je bio u grupi šest gasitelja koji su se prvi iskrcali. 'Čekali smo kruške koje nikada nisu dovezene. I nas je vatra ugrozila, probijalo je na sve strane pa smo se zbog sigurnosti povukli u uvalu Kravljačicu', rekao je.

Dodao je kako mu je na dan kornatske tragedije istekao ugovor i kako mu Dražen Slavica nije želio potpisati novi. 'Dva dana nakon tragedije tajnica mi je dala da potpišem ugovor datiran na 21. srpanj', ispričao je Šime Copić.

'Šestog poginulog vatrogasca našli smo tek u 3 sata ujutro, to je bio Gabriel Skočić i bio je od 70 do 100 metara udaljen od ostalih', ispričao je vatrogasac Copić.

Vatrogasac JVP-a Šibenik Nenad Alviž rekao je kako njegove mrtve kolege na Kornatu nitko nije čuvao.'Pilot je odlučio gdje će se prva grupa od šest vatrogasaca iskrcati', rekao je Alviž. Dodao je kako zbog konfiguracije terena nije bio moguć iskrcaj gdje je htio zapovjednik Dino Klarić. 'Helikopter se prizemljio i mi smo izašli. To smatram desantom, jer smo imali obuku ulaska i izlaska iz prizemljenog helikoptera', rekao je.

'Satima nakon tragedije zapovjednik Slavica ni njegov zamjenik Volimir MIlošević nisu znao točan broj ljudi u helikopteru, ja sam im rekao da je riječ o 23 vatrogasca, dodao je. Istakao je kako je kanader djelovao na području i kada se saznalo da su vatrogasci u okruženju te je bacio još nekoliko vodenih bombi.

Na zadarskom Županijskom sudu pod palicom suca Borisa Babića u 9.30 sati nastavilo se suđenje za kornatsku tragediju. Svjedoče tri vatrogasca, Šime Copić i Nenad Alviž, a naknadno je pozvan i Ivica Perković. Copić i Alviž su djelatnici JVP ŠIbenik, a za vrijeme gašenja požara na Kornatu bili su iskrcani u drugu uvalu.

>> 'Slavica se ponašao poput Staljina'

>> 'Nazvao me sin i rekao - tata, svi ćemo izgorjeti'

Suđenje zapovjedniku Draženu Slavici nastavlja se sutra u 9.30 sati na zadarskom Županijskom sudu. Pojavit će se tri svjedoka, vatrogasci DVD-a Zablaće Kristijan Popović i Krešimir Grgas te tadašnji zapovjednik DVD-a Zablaće Petar Popović. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene