Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otac poginulog na suđenju za Kornate

'Nazvao me sin i rekao - tata, svi ćemo izgorjeti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavljeno je suđenje Draženu Slavici, jedinom okrivljenom za propuste u organizaciji gašenja požara na Kornatima, koje je završilo najvećom tragedijom u povijesti hrvatskog vatrogastva.

Danas su svjedočili Zoran Blačić, Mirko Jurićev Mikulin i Siniša Salamun.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Optužnica na 60 stranica Počinje suđenje Draženu Slavici Slika nije dostupna Slavica ponovno na sudu 'Slavicu će osuditi sud, a ne ja, ali mi je drago'

Svjedočeći na rubu plača Mirko Jurićev Mikulin, otac poginulog Ante prepričao je dramatičan poziv svojeg sina. 'Nazvao me sin i rekao - tata, svi ćemo izgorjeti', rekao je Jurićev Mikulin.

Kad je Mirko Juričev Mikulin prenio zapovjedniku Draženu Slavici da su mu sin i drugi dečki u okruženju i da im treba pomoć, Slavica mu je odgovorio: 'Ako se sami ne mogu snaći, kako ću im ja pomoći.'

Mikulin je bivši zapovjednik DVD Vodice te se osvrnuo na činjenicu kako su Ivica i Ante Crvelin, otac i sin, zajedno išli na požarište iako to nije uobičajeno. 'Čuo sam da je Ivica pitao Slavicu zašto idu i on i sin, što ako helikopter padne. Ne znam što mu je odgovoreno', prepričao je Mikulin.

Čedo Prodanović, odvjetnik Dražena Slavice pitao je Mikulina je li on ili Slavica odgovoran za izbor ljudi koji idu na Kornate. 'Ja sam odabrao ono što sam imao. Da sam mogao birati, ne bih poslao nikoga', rekao je Mikulin.

Siniša Salamun, bivši zapovjednik DVD Tisno odgovarao je na pitanja zbog čega je maloljetnom Marku Stančiću dopustio odlazak na Kornate. 'Nisam mu dopustio odlazak, a onda je Marko zvao oca koji mu je dopustio odlazak te sam se ja složio s time', rekao je Salamun.

Salamun je prepričao i kako je on pripremio četiri 'kruške' s vodom za gašenje požara i vodu za piće. 'Helikopter je odnio jednu i više se nije vraćao. Ne znam zašto se to dogodilo', ispričao je Salamun.

Operater: Slavica mi je naredio da tajim informacije o stradalima

Na početku saslušanja pročitan je transkript komunikacije između dežurnog djelatnika VOC-a i operatera županijskog centra 112. Sat vremena nakon dojave o stradalim gasiteljima dežurni VOC-a Šibensko-kninske županije operateru centra 112 govori da nema ništa novo ne spominjući stradale.

Na pitanje 'Ima li što novo?' operater je odgovorio kako nema da bi iz centra 112 odgovorili 'Tim bolje!'. Tri minute kasnije 112 opet poziva dežurnog operatera, a stradali se opet ne spominju. Nakon pet minuta Joško Klarić javlja da je došao do stradalih i daje imena dvojice poginulih. Tri minute kasnije opet zove 112 i opet se ne spominju razmjeri tragedije.

>> 'Slavica se ponašao poput Staljina'

>> Slavica se ne smatra krivim za kornatsku tragediju

Dežurni operater šibenske Javne vatrogasne postrojbe Zoran Blačić kao svjedok je na suđenju rekao kako se ne sjeća detalja razgovora s centrom 112. Tražio je tonski zapis, sudsko vijeće je odbilo prijedlog da se danas sasluša snimka komunikacije. To će biti učinjeno u nastavku suđenja.

Blačić ni šefu smjene u postaji pomorske policije nije ništa spominjao sve do razgovora u 18:35 kad mu govori za stradale, ali i da informaciju ne širi dalje. Za nesreću je Blačić znao od 16:20.

Svjedočeći u postupku Blačić je rekao kako mu je Dražen Slavica naredio da ne širi informacije o razmjerima tragedije. Na pitanje državnog odvjetnika zbog čega je poslušao tu naredbu, Blačić je odgovorio kako mu je Slavica bio zapovjednik i da se o zapovjedima ne raspravlja.

Prema riječima branitelja Prodanovića, Slavica nije htio širiti paniku i dezinformacije. 'Nema znaka jednakosti između ne davanja informacija i ne poduzimanja mjera. Mjere su poduzete, mjere spašavanja su poduzete 2 sata ranije', rekao je Prodanović.

Jučerašnji početak suđenja obilježilo je četverostano svjedočenje Joška Klarića, oca poginulog zapovjednika Dine Klarića. Njegovo je svjedočenje još jednom šokiralo javnost iako je mnoge od tih mučnih detalja Klarić već nebrojeno puta iznosio u javnosti. Između ostalog optužio je Slavicu za totalitarističko ponašanje. 'Slavica se ponašao poput Staljina, da ga Dino nije slušao ostao bi bez funkcije poput mene', rekao je Klarić. On je Slavicu optužio i za mnoge propuste koji su doveli do tragedije, a rekao je i kako rekonstrukcija nije dobro obavljena.

Suđenje se nastavlja 31. siječnja i 1. veljače kada će se na sudu pojaviti dva nova svjedoka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene