Zbog fotografija posrnulih konja, koji u šumi na Velebitu prenose drva, na teren će izaći inspekcija Ministarstva poljoprivrede. Udruga Prijatelji životinja cijeli je slučaj prijavila i Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru i Splitu. Naša ekipa snimila je i vlasnika konja, koji tvrdi kako konji nisu preopterećni i zlostavljani te kaže, nije neobično da se dok nose teret - ponekad i prevrnu.


Zbog ovih fotografija posrnulih konja koji nose drva na teren će inspekcija ministarstva poljoprivrede. 'Nije prirodno uopće da konj ikoga nosi išta nosi, a kada napravimo od njih doslovno kamione onda jasno da oni pate', kaže Luka Oman.

Prijatelji životinja prijavu su poslali i državnom odvjetništvu. A naše su kamere u Gračacu na Velebitu snimile upravo te, radne konje. Njihov vlasnik Vinko. Godinama s obrtom za sječu i izvlačenje drva konjima prehranjuje višečlanu obitelj

Tvrdi - nisu preopterećeni, a fotografije su pogrešno protumačene. 'To se dogodi, to je šuma, to su ploče, to je Velebit, nepodoban teren, nije ravnica ni asfalt nego je Velebit, poklizne, sruši se jedna strana', kaže vlasnik Vinko Kalašević.

Policija podiže prijavu protiv Borkovića zbog sumnje u mučenje ili ubijanje životinja

I njegovi radnici tvrde kako posrnuli konji nisu ništa neobično.

Zakon zabranjuje zanemarivanje životinja s obzirom na njihovo zdravlje, smještaj, ishranu i njegu. No Radni konji, podsjećaju u ministarstvu poljoprivrede, nisu zabranjeni, ni u Hrvatskoj, ni u bilo kojoj drugoj zemlji.

'Zaista, da nam konji izvlače drva iz šume kad imamo toliku modernizaciju strojeva? U potpunosti nepotrebno', smatra Oman.

Vlasnik tvrdi - na Velebitu stroj malo toga može učiniti. A je li životinjska snaga ipak preslaba za sav posao, odlučit će inspekcija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook