Tko su žene koje mijenjaju znanost - odvažne znanstvenice u Kanadi i Hrvatskoj? U Zagrebu i u Splitu iduća dva dana održava se konferencija upravo na ovu temu.

Galerija Vernesa Smolčić - 1 Vernesa Smolčić - 2 Vernesa Smolčić - 3 +1 Vernesa Smolčić - 4

Konferenciju koja se bavi pitanjem žena u znanosti organiziraju prof. dr. Igor Štagljar sa Sveučilišta u Torontu, Veleposlanstvo Kanade u Hrvatskoj, Institut Ruđer Bošković te Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Jedna od odvažnih znanstvenica, astrofizičarka svjetskog glasa bila je gošća Dnevnika Nove TV. Radi se o profesorici Vernesi Smolčić.

Smolčić je pojasnila je li joj činjenica da je žena ikad bila otegotna okolnost u karijeri. "Moram reći da srećom nije. U astrofizici to nije toliki problem na razini doktoranada, otprilike je pedeset posto žena i pedeset posto muškaraca. Problem nastaje na vodećim, visokim razinama - gdje se nalazi samo deset posto žena", rekla je.

"Više je faktora možda razlog tome, moguće je da se takve prakse prenose iz prošlosti, kada je u astrofizici bilo puno manje žena nego što ih je danas".

Ilustracija Kao Jugoslaveni: Vrlo mali broj građana Unije se nacionalno smatra Europljanima

Vozilo hitne pomoći Mališan star 17 mjeseci nakon posjeta hitnoj odjednom je prestao disati, a onda je uslijedio čudesni obrat: "Njih kao da je Bog poslao"

Pojasnila je i što misli koje prednosti ima kao žena u znanosti. "Pa, ne bih znala baš navesti jednu stvar koja mi daje prednost zato što sam žena, mislim da se više radi o inkluzivnosti u znanosti. Dakle, da se iskoristi cijela paleta ljudskih mozgova u znanosti", rekla je.

Pred kraj razgovora je objasnila i o čemu će predavati na konferenciji. "Iako se bavim nastankom galaksija, jako ću malo pričati o tome. Više ću pričati o svom znanstvenom putu i o svojoj karijeri, kako su recimo neki profesori u srednjoj školi utjecali na to", rekla je.

A na kraju je svima ponudila savjet. "Pa evo znam da je klišej, ali svatko bi trebao slijediti svoje snove i ne dati se sputati na tome putu", rekla je Smolčić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju