Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dance your PhD

Znanstvenici iz cijeloga svijeta natječu se tko će svoj doktorat bolje otplesati: ''Ono što se pisalo na 300 stranica treba pokazati pokretom''

Od 2008. godine znanstvenici iz cijeloga svijeta natječu se u tome tko će svoj doktorat bolje otplesati. Dopušteno im je koristiti se samo koreografijom i pokretom. Zahtjevnom izazovu odazvao se i Filozofski fakultet Sveučilišta u Osijeku.

Senka Žižanović doktorirala je na temi aktivnog učenja, a svoj doktorat je otplesala. ''Pokušavam objasniti da se aktivno učenje gradi s drugima, odnosno da je bitno da učimo u suradnji s drugima i to je i prikazano kroz pokret u slaganju'', objašnjava Žižanović dok pokazuje videosnimku svojega otplesanog doktorata.

Dance your PhD, odnosno ''Otpleši svoj doktorat'' svjetski je trend koji znanstvenike poziva da svoja istraživanja predstave bez riječi, a Žićanović objašnjava: ''Ono što se pisalo puno riječima na 300-tinjak stranica treba suziti na ključne točke i pokazati pokretom odnosno plesom''.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UTJECAJ NA TRŽIŠTE RADA Kako imigracija i dulje obrazovanje utječu na tržište rada? Odgovori na ova pitanja donijeli su trojici profesora Nobelovu nagradu za ekonomiju

Otplesati se mogu različite teme. Iris Spajić priprema doktorat o krizi obitelji. ''Nastojala sam nekako prikazati emociju, čežnju prema fokusu na pozitivno, ono što je bilo dobro u odnosu, pa preko nekih osjećaja usamljenosti, izoliranosti, do onih krajnjih nekih izobličenih oblika poput nasilja i autodestruktivnosti''.

''Moja izvedba je dio izložbe projekta Analiza sustava u krizi i Nove svijesti o književnosti 21. stoljeća koji financira Hrvatska zaklada za znanost'', objašnjava Spajić.

Metoda izlaganja doktorskog rada plesom predstavljena je na Tjednu znanosti osječkog Filozofskog fakulteta, a prodekanica za znanost Stephanie Jug kazala je otkud im ideja za uključivanje: Mi smo pozvali svoje zaposlenike, nastavnike, znanstvenike da na nekakav najkreativniji mogući način i napristupačniji široj publici pokušaju objasniti što znanstveno rade''.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U društvu neandertalaca Znanstvenici otkrili da su se moderni ljudi Europom šetali puno prije no što se mislilo

Dance your PhD međunarodno je natjecanje koje sponzorira Američko udruženje za unaprjeđenje znanosti u suradnji s časopisom Science. Ovim videom prvi put natječe se i Hrvatska.

No, doktori znanosti svoje disertacije i dalje moraju braniti na klasičan način. Ples je samo poziv da budu kreativni i publici se približe kroz emocije i pokret.



Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene