Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovorio na prozivke

Komšić u pismu čelnicima europskih institucija hrvatske eurozastupnike optužio za vjersku i rasnu mržnju

Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH (Foto: AFP)
Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Novoizabrani član Predsjedništva BiH Željko Komšić obrušio se na hrvatske vlasti. U pismu čelnicima europskih institucija, optužuje Hrvatsku za diplomatsku agresiju, udar na suverenitet BiH, a hrvatske europarlamentarce za poticanje vjerske i rasne mržnje

Željku Komšiću nimalo se nije svidjelo pismo koje je 11 hrvatskih europarlamentaraca prošli tjedan poslalo čelnicima Europskih institucija. Optužuje ih za poticanje vjerske i rasne mržnje.

Pročitajte i ovo Zastupnici EP-a odlučuju o ključnom paketu o migracijama i azilu Prethodni prijedlozi su propali Europski parlament glasa o paktu koji je podijelio stranke Nina Skočak Skuplja potpise za kandidaturu Poznata tiktokerica želi u Europski parlament: "Na mojoj listi svi su mlađi od 30 godina"

"Začuđuje me stav gospodina Komšića. Čini mi se da ne razumije dovoljno slovo i duh Dejtonskog sporazuma", kaže europarlamentarka Dubravka Šuica.

Hrvatski europarlamentarci, podsjetimo, izrazili su zabrinutost zbog ishoda nedavnih izbora u BiH. Već po treći put, poručili su, hrvatskog člana Predsjedništva izabrali su Bošnjaci.

"Hrvatska je dužna baviti se tim pitanjem. I po našem Ustavu smo dužni brinuti o Hrvatima u BiH, ali i kao potpisnica Dejtona smo dužni baviti se i brinuti o stanju u BiH. To mi i činimo kao članovi EP", ističe Šuica.

Komšić hrvatske vlasti optužuje i za diplomatsku agresiju. Nimalo mu se ne sviđa što hrvatski premijer Plenković na tijelima Europske unije upozorava na nejednakopravnost Hrvata u BiH.

"To se ne može nikako shvatiti kao verbalna ili diplomatska agresija Hrvatske na BiH. To je u stvari demonstracija brige za svog susjeda, odnosno za svoje vlastite interese koje imate u bilateralnim odnosima sa susjedom", kaže Joško Klisović, potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Sabora.

Željko Komšić potpuno odbacuje tumačenja Zagreba. Uporno se pokušava promovirati kao predstavnik svih građana u BiH, iako je u Predsjedništvo te zemlje izabran kao predstavnik hrvatskog naroda.

"Ono što je ključno je da se gospodin Komšić angažira na rješavanju ravnopravnosti Hrvata u BiH", kaže Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova.

To podrazumijeva primjenu više presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu te Ustavnog suda BiH, koje su postojeći izborni zakon ocijenile diskriminacijskim.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene