Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Život Hrvata u BiH

Komarica: "Krajnje je vrijeme da se hrvatski političari u BiH očituju"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Banjolučki biskup Franjo Komarica poručio je hrvatskim političarima u BiH kako bi bilo krajnje vrijeme da se i netko od nih jasno očituje o stanju u kojemu žive Hrvati u tom gradu i cijeloj Republici Srpskoj, ističući kako im je dužnost štititi građane koje predstavljaju, prenosi u četvrtak sarajevski "Dnevni avaz".

Nakon što ga je predsjednik RS-a Milorad Dodik ovog tjedna dva dana zaredom optužio da "širi neistine o RS", Komarica je kazao da na takve objede nema što reći, no ima pravo pitati što je, primjerice, s tisućama banjolučkih Hrvata koji su protjerani iz tog grada.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vojna industrija cvjeta Susjedna država počinje s proizvodnjom dronova-samoubojica: "Na sve utjecaje imamo odgovore, a i izvozit ćemo ih, to je skupo na tržištu" Milorad Dodik Rizik na Balkanu Američki obavještajci strahuju zbog Dodika: "Njegovi potezi mogu dovesti do nasilnih sukoba, mirovne snage bile bi nadvladane"

"Pitajte političare o tome. Ima valjda netko u Banjoj Luci osim mene tko može kazati što je istina. Ima tu valjda i hrvatskih političara. Neka oni kažu što je istina. Neka oni kažu ima li ovdje katolika i neka kažu gdje su", izjavio je biskup.

Nakon Dodikovih verbalnih napada ovog tjedna i u svibnju 2016. kada je stradanje Hrvata u Banjoj Luci usporedio s Bleiburgom, u zaštitu Komarice nije stao nitko od istaknutih dužnosnika HDZ BiH.

Potporu mu je dao bošnjački dopredsjednik RS-a Ramiz Salkić i SDP BiH čiji je dužnosnik Zoran Mikulić istaknuo kako je biskup Komarica među rijektim osobama koje se dosljedno zalažu za jednaka prava svih.

HDZ BiH ima dopredsjednika RS-a iz svojih redova, no on se nije oglašavao.

Hrvata tek 5104

Prema posljednjem popisu stanovništva, u Banjoj Luci, koja ima 185 tisuća stanovnika, Hrvatima se izjasnilo njih tek 5104, a katolicicima 4842 osobe. Prema popisu iz 1991. u toj je općini, najvećoj u tasdašnjoj SR BiH, živjelo 29.026 tisuća Hrvata.

Biskup Komarica podsjetio je kako je duhovnim pastirom banjolučkih Hrvata-katolika bio i prije rata te se dobro sjeća kakvo je tada bilo stanje.

Ratnih sukoba u tom gradu, kako je istaknuo, nije bilo a broj katolika ipak se sveo na simboličnu razinu.

"Gdje su moji katolici? To pitam ja, to pita papa. Biskup nije ovdje sam, on je član velike svjetske crkve i nikako ne može biti svejedno da gledamo nepravdu i šutimo. Zato pitajte one koji su dužni štititi svoje građane", poručio je banjolučki biskup.

Ima pravo pitati gdje su mu sugrađani

Komarica je kazao kako on, iako nije političar, kao građanin ima pravo pitati gdje su mu sugrađani.

Naglasio je da bi netko morao odgovarati za to što tolikih ljudi više nema u Banjoj Luci. "Meni svaki dan dolaze obespravljeni, mole i jauču i traže pomoć. Oni kažu da im nitko od političara ne želi pomoći", rekao je biskup Komarica. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene