Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Izražavajući duboku tugu zbog žrtava holokausta u Hrvatskoj, Europi i svijetu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je u ponedjeljak u Memorijalnom muzeju Yad Vashem kazala da se 'shoa' - tragedija židovskog naroda "nikada neće i ne smije zaboraviti".


"Izražavam svoju duboku tugu zbog žrtava holokausta u Hrvatskoj, Europi i cijelom svijetu i duboko suosjećanje s obiteljima žrtava i njihovim potomcima. Upravo ovdje, još jednom naglašavam da se holokaust nikada neće i ne smije zaboraviti", kazala je predsjednica nakon što je u Memorijalnoj dvorani zapalila vječni plamen u spomen šest milijuna Židova ubijenih u nacističkim pogromima i logorima u Drugom svjetskom ratu i položila vijenac na ploču ispod koje je pepeo ubijenih.

Ovo nije njezin prvi posjet Yad Vashemu i, kako je rekla, "kad god ga posjetim uvijek sam iznova potresena tragedijom židdovskog naroda i najcrnjeg sata čovječanstva." "Kao predsjednica Republike Hrvatske, zemlje utemeljene u antifašizmu i Domovinskom ratu, posebice sam ponosna na sve Hrvate - pravednike među narodima - i mnoge druge Hrvate koji su u tami rata i neizrecivih zločina bili simbol svijetla i hrabrosti", rekla je predsjednica.

Crobarometar: Podrška radu Predsjednice (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Problemi u izbornoj godini: Topi se potpora Predsjednici, za svoj rad više nema potporu većine građana

Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Evo tko je najizgledniji kandidat za šefa izbornog stožera Grabar-Kitarović

Među pravednicima među narodima, prema najnovijim podacima, je 115 Hrvata. Istaknula je da su "tragedija židovskog naroda i bol preživjelih vječni podsjetnik da se vrednote čovječnosti, mira i demokracije ne bi smjele uzimati zdravo za gotovo". "Neka se ne zaboravi, kako se nikada više ne bi dogodilo", rekla je Grabar-Kitarović.

"Tikkun olam - budimo bolji", su riječi kojima je zaključila svoje obraćanje.

Direktorici Yad Vashema Dorit Novak je poklonila knjigu Esther Gitman, američke Židovke iz Sarajeva, "Stup ljudskih prava" o blaženom Alojziju Stepincu. Novak je zahvalila predsjednici na njezinoj "predanosti" posljednjih godina i zalaganju u očuvanju sjećanja na šest milijuna okrutno ubijenih duša. 

Sastanak s Netanyahuom

Predsjednica se danas sastala s premijerom Benjaminom Netanyahuom te izrazila namjeru da odnose Hrvatske i Izraela s prijateljskih podigne na razinu strateškog partnerstva.

"Moj glavni interes je podići razinu naših odnosa s prijateljskih na odnose strateškog partnerstva", izjavila je predsjednica nakon razgovora s Netanyahuom u četiri oka.

Dvije zemlje dijele zajedničke interese u sigurnosti, obrani i gospodarstvu, istaknula je.

U kontekstu zajedničkih sigurnosnih prijetnji, ocijenila je da je važno da se dvije zemlje zajedno brinu o Europi i Mediteranu te da je suradnja i zajednička borba protiv izazova poput terorizma i širenja oružja za masovno uništenje najvažnija za sigurnost naših naroda.

Reagirajući na činjenicu da i u Europi antisemitizam ponovo raste, poručila je da će Izrael "u prvoj polovici 2020. ne samo imati prijatelja za kormilom Europske unije" već će Hrvatska raditi na njegovanju sjećanja na holokaust i borbi protiv antisemitizma. Pritom je najavila izložbu u New Yorku o hrvatskim pravednicima među narodima, ali i druge aktivnosti, poput seminara u Hrvatskoj, Srbiji, i regiji, ali i u Europskoj uniji.

"Zadnje, ali i ne manje važno, vjerujem da moramo pažnju Europe i SAD-a usmjeriti na stanje u našim regijama", kazala je predsjednica.

Podsjetila je da problemi prerastu u sporove i to nažalost vrlo brzo.

"Možemo učiniti mnogo dobroga, ali i potonuti u kaos. I stoga moramo nadzirati sve što se dešava oko nas i, što se Hrvatske tiče, pomoći susjednim zemljama - BiH i Makedoniji - da dođu u okrilje Europske unije", istaknula je Grabar-Kitarović.

Premijeru je zahvalila na sućuti za Josipa Briškog, vojnika Hrvatske vojske koji je nedavno poginuo u napadu talibana u Kabulu.

"Imali smo puno žrtava 90-ih kada je Hrvatska bila žrtva agresije i rata i stoga se nadam da ćemo osnažiti našu suradnju u obrani, sigurnosti i razmjeni obavještajnih informacija, ali i mnogim drugim područjima, poput inovacija, poljoprivrede, navodnjavanja", dodala je predsjednica. Čestitala je Izraelu kao zemlji koja je svjetska predvodnica u inovacijama.

Najavila je i posjet poslovne delegacije ove godine te naglasila važnost sutrašnjeg potpisivanja memoranduma o suradnji luke Haife i luke Rijeka.

Izraelski premijer je nakon izraza sućuti za poginulog vojnika u Afganistanu kazao da je taj događaj primjer zajedničkih izazova s kojima se suočavamo.

"Kako će Hrvatska predsjedati Vijećem EU-a, mislim da je to prilika da prenesete tu poruku svim narodima Europe. (...) i ako želi "svijetlu budućnost", za Europu je ta poruka posebice važna", kazao je Netanyahu.

Netanyahu: Izrael brani i Europu

Vrlo jasno je upozorio na opasnost radikalnog islama koji "želi čovječanstvo vratiti u najmračnija vremena".

"Namjeravao sam reći Srednji vijek, ali on je napredan", rekao je Netanyahu.

Prema njegovim riječima, radikalni islam ne utjelovljuje se samo u Daeshu (ISIL), već "prije svega u Iranu koja je jedna moćna i zlonamjerna sila".

"Biti ću vrlo jasan: Izrael je na prvoj crti bojišnice protiv radikalnog islama. Da Izrael nije ovdje, Bliski istok bi pao u ruke radikalnog islama. Braneći sebe, branimo cijeli Bliski istok, a braneći Bliski istok branimo Europu", bio je jasan Netanyahu.

Zahvalio je predsjednici na trećem posjetu Izraelu i izrazio nadu i u četvrti boravak u "Erez Israelu."

"Mislim da je to pokazatelj prijateljstva između dvije zemlje i da odražava vaše stajalište prema Izraelu", dodao je premijer.

Ocijenio je da bi Hrvatska i Izrael više trebali raditi na trgovinskoj razmjeni koja je niska te izrazio nadu da će današnji posjet biti poticaj za jači zamah u gospodarskim odnosima. (Hina)