Koliko su afere obilježile hrvatske političare? Je li i koliko je na rejtingu izgubio Andrej Plenković, ali i ostali političari? Što o radu Predsjednice misle građani u izbornoj godini? Stanje rejtinga političara u srpnju donosi redoviti Crobarometar, istraživanje agencije IPSOS koje ekskluzivno objavljuje Dnevnik Nove TV.

Galerija


Predsjednica za svoj rad nema više potporu većine građana. Njezin rad ne odobrava 52 posto ispitanika, a odobrava ga 42 posto, dok 6 posto ne zna.

U ovom trenutku Kolinda Grabar-Kitarović može računati samo na većinsku potporu birača HDZ-a, točnije njih 81 posto. Ovo je najlošiji rejting Predsjednice od listopada 2017., što je problematično za nju u izbornoj godini.

Njezin prethodnik za svoj je rad u isto vrijeme mandata, 2014. godine, imao bolju potporu. Rad Ive Josipovića tada je podupiralo 59 posto, a nije ga podupiralo njih 34 posto.

Crobarometar: Podrška radu Predsjednice (Foto: Dnevnik.hr) - 5
Crobarometar: Podrška radu Predsjednice (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr

Crobarometar: Koliko bi glasova na predsjedničkim izborima dobili kandidati (Dnevnik.hr) Ekskluzivno: Predsjednica i dalje vodi u utrci za Pantovčak, no odluka pada u drugom krugu i evo kakve joj birači daju šanse

Tko su najpopularniji, a tko najnepopularniji političari?

Kolinda Grabar-Kitarović je i dalje prva na listi popularnih političara, ali i tu se potpora topi. Njezin rad odobrava 54 posto, a ne odobrava njih 40 posto.

Milan Bandić je drugi na listi političara, ali daleko ispod Predsjednice. Njegov rad odobrava 36 posto, a ne odobrava njih 57 posto.

Mislav Kolakušić na kraju ovoga mjeseca može računati na 32 posto ispitanika koji odobravaju te 36 posto ispitanika koji ne odobravaju njegov rad.

Božo Petrov može računati na potporu 30 posto ispitanika, ali zato 57 posto ne odobrava njegov rad.

Andrej Plenković također gubi potporu u odnosu na prošli mjesec. Sada o njemu pozitivan dojam ima 30 posto, a negativan dojam njih 63 posto.

Davor Bernardić u ovom trenutku ima potporu 26 posto ispitanika koji odobravaju njegov rad, dok ne odobrava njih 60 posto.

Crobarometar: Podrška radu Predsjednice (Foto: Dnevnik.hr) - 5
Crobarometar: Dojam o političarima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Crobarometar: Podrška radu Predsjednice (Foto: Dnevnik.hr) - 5
Crobarometar: Dojam o političarima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Rezultati Crobarometra za srpanj (Dnevnik.hr) HDZ-u štete afere, već šesti mjesec klize prema dolje, SDP u plusu, Živi zid je potonuo

Tko su najpopularniji političari kod birača HDZ-a i SDP-a?

Kod HDZ-ovih birača najpopularnija je Predsjednica koja uživa potporu od 91 posto birača te stranke. Među HDZ-ovim biračima Andrej Plenković ima potporu od 73 posto, a treći je na listi Milan Bandić s potporom od 59 posto.

Kod SDP-ovih birača na prvo je mjesto zasjeo Davor Bernardić s potporom od 62 posto, slijedi Anka Mrak Taritaš sa 61 posto, a na trećem je mjestu Mirando Mrsić sa 60 posto potpore.

Crobarometar: Podrška radu Predsjednice (Foto: Dnevnik.hr) - 5
Crobarometar: Najpopularniji političari kod birača HDZ-a (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Crobarometar: Podrška radu Predsjednice (Foto: Dnevnik.hr) - 5
Crobarometar: Najpopularniji političari kod birača SDP-a (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Napomena: Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na 976 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/-3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Sezona kakva se ne pamti: Rajčica kasni, grožđe ima opekline, a na nekim mjesta maslina uopće nema