Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijerka Kosor i premijer Pahor ne žele da se nakon sporazuma netko osjeća pobjednikom, a netko poraženim.


U dva mjeseca ono što je bilo blokirano i opterećivalo odnose dviju država uklonjeno je. Osim političkih razloga koliko je tomu pridonio i jedan drugačiji odnos premijera.  Pahor je Jadranku Kosor dočekao s otvorenim kišobranom, a sa zagonetnim smiješkom uveo ju je u svoj ured. Nakon razgovora u četiri oka, ozarenih lica Kosor i Pahor stali su pred novinare.

Vezani članci Slika nije dostupna Janša i Rop 'zakopali ratnu sjekiru' Slika nije dostupna VIDEO: Sanader je svojim držanjem pokorio ispitivače

Nakon službenog dijela u ležernoj atmosferi Pahor je hrvatsku kolegicu izveo u šetnju slovenskim ulicama. Na špici ju je počastio sokom, a na rastanku je pao i decentan poljubac. 'Vrlo je važna kemija između dvoje pregovarača i međusobno povjerenje. Ta kemija ne bi bila dovoljna da nije bilo i drugih povoljnih međunarodnih okolnosti', kaže Mate Granić.

Kemija na prvom susretu

Kemija je, očito nastala još na prvom susretu. Unutar zidina Trakošćanskog dvorca Kosor i Pahor prošetali su poput pravih zvijezda. Opušteno se rukujući, razdraganog osmijeha. 'Vidi se da oni imaju i usklađene korake, da je i gestikulacija ukupan body-language. ovako izgledaju dvoje ljudi koji se razumiju', rekla je Ankica Mamić, stručnjakinja za govor tijela .

>> Hrvatska je napravila mali korak natrag'

Sanaderu i Pahoru to očito nikako nije išlo od ruke. Na sastanke su dolazili odvojeno. Često usiljenog rukovanja, oštrih pogleda i kiselog osmijeha. U uludo potrošenom vremenu svatko je držao svoju stranu, a svaka njihova runda pregovora samo je pojačavala blokadu. 'Spremnost na dijalog je 50 posto uspjeha u komunikaciji. Vidimo da nema otvorenosti i spremnost i na komunikaciji to su dva čovjeka koji gledaju svaki u svom pravcu', pojasnila je Mamić. Po govoru tijela Sanader je uvijek smatran kompetentnim, čak i od strane neprijatelja. Ostvarivši prvu pobjedu upravo na tom području Jadranka Kosor možda je srušila taj mit.