Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije sve samo politika

Je li kemija pomogla deblokadi sporazuma?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Kosor i premijer Pahor ne žele da se nakon sporazuma netko osjeća pobjednikom, a netko poraženim.

U dva mjeseca ono što je bilo blokirano i opterećivalo odnose dviju država uklonjeno je. Osim političkih razloga koliko je tomu pridonio i jedan drugačiji odnos premijera.  Pahor je Jadranku Kosor dočekao s otvorenim kišobranom, a sa zagonetnim smiješkom uveo ju je u svoj ured. Nakon razgovora u četiri oka, ozarenih lica Kosor i Pahor stali su pred novinare.

Pročitajte i ovo Ilustracija Strašni prizori u SAD-u Usred pustinje pronađena tijela šestero ljudi, policija istražuje ubojstvo Slika nije dostupna Zanimljiva teorija VIDEO Putinovo novogodišnje obraćanje podiglo prašinu: "Čestitku je očigledno generirala umjetna inteligencija"

Nakon službenog dijela u ležernoj atmosferi Pahor je hrvatsku kolegicu izveo u šetnju slovenskim ulicama. Na špici ju je počastio sokom, a na rastanku je pao i decentan poljubac. 'Vrlo je važna kemija između dvoje pregovarača i međusobno povjerenje. Ta kemija ne bi bila dovoljna da nije bilo i drugih povoljnih međunarodnih okolnosti', kaže Mate Granić.

Kemija na prvom susretu

Kemija je, očito nastala još na prvom susretu. Unutar zidina Trakošćanskog dvorca Kosor i Pahor prošetali su poput pravih zvijezda. Opušteno se rukujući, razdraganog osmijeha. 'Vidi se da oni imaju i usklađene korake, da je i gestikulacija ukupan body-language. ovako izgledaju dvoje ljudi koji se razumiju', rekla je Ankica Mamić, stručnjakinja za govor tijela .

>> Hrvatska je napravila mali korak natrag'

Sanaderu i Pahoru to očito nikako nije išlo od ruke. Na sastanke su dolazili odvojeno. Često usiljenog rukovanja, oštrih pogleda i kiselog osmijeha. U uludo potrošenom vremenu svatko je držao svoju stranu, a svaka njihova runda pregovora samo je pojačavala blokadu. 'Spremnost na dijalog je 50 posto uspjeha u komunikaciji. Vidimo da nema otvorenosti i spremnost i na komunikaciji to su dva čovjeka koji gledaju svaki u svom pravcu', pojasnila je Mamić. Po govoru tijela Sanader je uvijek smatran kompetentnim, čak i od strane neprijatelja. Ostvarivši prvu pobjedu upravo na tom području Jadranka Kosor možda je srušila taj mit.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene